SJEDNICA HDK-a I CROBIOM-a: Održan prvi sastanak drvoprerađivača nakon smirivanja epidemiološke situacije

Danas je održan sastanak drvoprerađivačkih tvrtki, Hrvatskih šuma i nadležnih institucija. Sudionici su se pohvalno izrazili o mjerama potpore Vlade RH i Hrvatskih šuma tijekom pandemije koronavirusa, s prijedlogom da se dio mjera nastavi, a neke mjere bi se trebale riješiti u čim kraćem roku, poput sredstava za likvidnost i sredstava za izvozne i marketinške aktivnosti na stranim tržištima.

Svi prisutni su se složili da je tržište ozbiljno poremećeno te da se najveći izazovi očekuju nakon ljeta, odnosno početkom rujna, kada se predviđa produbljivanje negativnih trendova, ali i udruženo djelovanje poduzeća i državnih institucija u održavanju likvidnosti poduzeća. Istaknuto je i da je u ovom trenutku ključno sačuvati poduzeća, zaposlenike i likvidnost te se traži da se na svim razinama ubrzaju procesi mjera pomoći, a osobito oni vezani uz odobravanje kredita za likvidnost. Svi sudionici sastanka slažu se da ima prostora za optimizam te da je potrebno strateško djelovanje kako bi se izbjeglo urušavanje sektora.

Predstavnik Ministarstva poljoprivrede, državni tajnik Željko Kraljičak zahvalio je na aktualnim informacijama na tržištu i obećao nastavak pomoći od strane Ministarstva poljoprivrede. Predsjednik Uprave Hrvatskih Šuma Krunoslav Jakupčić istaknuo je kako je do sada ostvarena proizvodnja u razini od 35 posto planirane te kako se upravo započinje s intenzivnijim radovima, uz stalnu koordinaciju s kupcima iz drvne industrije. Zdravko Jelčić, član IO HUP-a istaknuo je kako je potrebno nastaviti s beskompromisnim zagovaranjem sektorskih pozicija, poput korištenja zelene energije u javnim objektima, kao i usmjeravanjem javne nabave prema ekološkim i prirodnim proizvodima poput drva.

U narednom periodu očekuju se izbori u sektorskim udrugama, a tvrtke su pozvane predložiti kandidate i uključiti se u kandidacijski proces unutar HDK-a, CROBIOM-a i Udruženja drvno-prerađivačke industrije pri HGK.

Dodajmo još i kako će se središnje sektorsko okupljanje – 17. Drvno-tehnološka konferencija održati u Opatiji 29. i 30. lipnja, o čemu će svi zainteresirani biti obaviješteni na vrijeme.

Comments are closed.