REZULTATI ISTRAŽIVANJA DRVOPRERAĐIVAČKOG SEKTORA CRNE GORE: Sirovina i radna snaga su najveći sektorski izazovi!

Kohlbach / KBE Bioenergie

Nedostupnost sirovine i radna snaga najveći su izazovi s kojima se suočava drvoprerađivački sektor na sjeveru Crne Gore, pokazali su rezultati višemjesečnog istraživanja o stanju i potrebama drvoprerađivača tog područja, prenosi eKapija.

Predsjednik nevladine organizacije Multimedijal Montenegro (MMNE) Željko Đukić istaknuo je da su rezultati istraživanja pokazali da čak 93 posto ispitanika nije član nekog udruženja ili asocijacije, što ukazuje na nepostojanje udruženja ili klastera koji okupljaju drvoprerađivače. Isto tako, nabrojao je i glavne probleme u sektoru: „28 posto ispitanika ima problem s radnom snagom, 22 posto s pronalaskom kupaca i prostorom za rad, 17 posto sa strojevima, 6 posto s nelojalnom konkurencijom i 5 posto s financijama.” Đukić je rekao i kako se 2022. godine očekuje promjena načina i sustava osiguravanja sirovine, što znači da se ukidaju koncesije i da će se drvni sortimenti moći osigurati putem licitacija.

Potpredsjednik Skupštine Općine Petnjica Sevludin Šabotić, koji priprema dokument pod nazivom Preporuke i mjere za dalji razvoj drvoprerađivačke industrije na sjeveru, prokomentirao je mogućnosti daljnjeg unapređenja tog sektora. „Susreli smo se sa drvoprerađivačima koji su rekli svoje probleme u toku proizvodnje, ali i očekivanja kako bi dobili kvalitetniju i ozbiljniju drvoprerađivačku industriju. Išli smo u smjeru dobivanja novih proizvoda s kojima ćemo zadovoljiti tržište jer je opće poznato da se skoro svi finalni proizvodi kod nas uvoze“, zaključio je Šabotić.

Comments are closed.