PREMIJER PLENKOVIĆ PODRŽAO DOMAĆE PROIZVODE ZA OBNOVU ZAGREBA: „Ugradimo hrvatsko“ ima brojne benefite

Kohlbach / KBE Bioenergie

Drvoprerađivači u javnosti preslabo naglašavaju kako su prisiljeni većinu svojih prihoda ostvarivati u inozemstvu. Obnova od posljedica potresa, mogla bi izmijeniti pristup, budući da je u Zagrebu stradalo 25.000 zgrada.  HGK je pokrenula inicijativu „Ugradimo hrvatsko“ kojoj je cilj iskoristiti potencijale domaće industrije u obnovi.

Na skupu dionika u obnovi od potresa, koji se u četvrtak održao na Građevinskom fakultetu u Zagrebu, Filip Galeković (PPS Galeković) naglasio je da proizvodi drvne industrije definitivno kvalitetom mogu konkurirati svim svjetskim proizvodima. Napomenuo je kako će Katalog hrvatskih proizvoda HGK definitivno olakšati uključivanje proizvoda u troškovničke stavke projekata obnove, bilo za javnu nabavu, bilo za privatne korisnike.

O važnosti teme govori i činjenica da su se prisutnim stručnjacima i poduzetnicima obratili premijer mr.sc. Andrej Plenković, predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović te dekan Građevinskog fakulteta prof. dr. sc. Stjepan Lakušić, uz brojne okupljene ministre i guvernera HNB-a. Premijer je objasnio kako se zakon o obnovi od potresa ne može donijeti po hitnom postupku. – Stigla je 391 primjedba na zakon, ali ono što je važno je da su došle od kompetentnih ljudi koji se razumiju u problematiku –  kazao je Plenković te zahvalio svima koji su sudjelovali u procesu definiranja obnove – stručnjacima, akademskoj zajednici te HGK.

Prisutnima su se kroz Udruženja HGK predstavila i građevinska industrija, industrija nemetala i građevinskih materijala, industrija plastike i gume te drvno-prerađivačka industrija, koje svojim proizvodima mogu sudjelovati u obnovi, što je i prilika da se unutar naših granica Hrvatske ojača njihovo poslovanje.

Comments are closed.