POVOLJNE I TRAJNE AMERIČKE TEHNOLOGIJE: Wood-Mizerova MR200 Double Arbor Multirip višelisna paralica ima kapacitet do 10m3 na sat!

Kohlbach / KBE Bioenergie

Wood-Mizer je lansirao novu industrijsku višelisnu paralicu ME200, svestrani visoko učinkoviti stroj s dvije osovine, od kojih svaka ima 12 kružnih pila, odnosno sposobnost raspiljivanja drva debljine do 200 mm. MR200 je konstruirana kako bi omogućila veliku drvnu preradu kod raspiljavanja dasaka u četvrtače, elemente, daščice ili deblje lamele. Dvije osovine pokreću motori snage od 15 do 30 kW, ovisno o proizvodnim potrebama, a svaka osovina može imati do 12 kružnih pila promjera od 200 do 350 mm.

Modularni sustav prilagođen kratkim obradcima

Sustav za uvlačenje piljenica ima robustan, modularni stol koji predviđa mogućnost za dodavanje više ovakvih modularnih dijelova u liniju u slučaju potrebe obrade dužih obradaka. Minimalna duljina obratka je 700 mm, što je dosta povoljnije u odnosu na konkurentske strojeve. Pogonski valjci su smješteni blizu kružnih pila, što omogućuje posmak kratkih komada koji se obrađuju. Stroj posjeduje 8 valjaka za posmak – 6 donjih i 2 gornja valjka, od kojih se 4 nalaze neposredno ispred pila, a 4 su pozicionirana iza pila.

Sofisticirana kontrolna ploča i laserske vodilice

Laserske linije znatno olakšavaju posao operateru tijekom pozicioniranja piljenica na ulazni stol za protok i za njihovo nesmetano usmjeravanje prema posmičnim valjcima. Moderna i sofisticirana upravljačka kontrolna ploča može se postaviti na mjesto koje je prikladno za rukovatelja stroja, a uključuje komande za pojedinačnu kontrolu motora. Također, kontrolna ploča ima i ampermetar za mjerenje opterećenja na osovinama i regulator brzine posmaka do 15 m/min.

Ugrađen je niz dodataka, poput sječkalice za otpad

„Preporučujemo instaliranje, po želji, elektroničkog regulatora brzine posmaka koji nadgleda opterećenja osovina i u slučaju ako bi se prekoračila optimalna vrijednost, automatski će usporiti brzinu posmaka materijala. To je vrlo koristan uređaj koji pridonosi i kvaliteti površine raspiljenog materijala i trajnosti stroja”, objašnjava Adam Kubiak, voditelj prodaje industrijske opreme Wood-Mizer.

Drugo korisno svojstvo je ugrađena sječkalica za otpad koju pokreće motor od 5,5 kW. „Svatko tko je radio s višelisnim pilama zna da pri piljenju nastaje otpad – okrajci ili komadi kore te drugi nusproizvodi koji mogu utjecati na normalan rad stroja, nekad ga mogu i zaustaviti”, objašnjava Kubiak. „Zbog toga je Wood-Mizer predvidio mogućnost ugradnje mini-sječkalice u samom stroju, koja taj otpad trenutno prerađuje u sječku/piljevinu koja se uklanja iz stroja pomoću eshaucije. Ovaj nusproizvod, sječka i piljevina imaju sve veću vrijednost i važno ih je iskoristiti na najbolji način, prikupiti i pripremiti za prodaju jer se radi o dodatnom izvoru prihoda.”

Prilagodljive osovine

Stroj je izvrsno koncipiran s inženjerskog/tehničkog stajališta jer se obje osovine lako međusobno prilagođavaju po visini, ali i prema sustavu uvlačenja obradaka, što omogućuje postavljanje osovina na optimalnu visinu u odnosu na obratke, te omogućuje korištenje pila optimalnog promjera. Sve opisane mogućnosti znatno utječu i na optimiziranje potrošnje električne energije i smanjuju opterećenje stroja.

„Pri piljenju obradaka maksimalne debljine od 200 mm koriste se obje osovine s kružnim pilama, i to sa 100 posto snage. Pri prelasku na tanje drvo, na primjer debljine 140 mm, moguće je prilagoditi položaj osovina tako da gornja i donja osovina imaju isto opterećenje, odnosno da svaka ispili po 70 mm debljine. U ovom će slučaju trošenje pila biti ujednačeno, a potrošnja energije je najekonomičnija”, ističe Kubiak.

Štednja s ugradnjom kružnih pila manjeg promjera 

„Ako se proizvodnja bazira uglavnom na prizmiranom materijalu određene debljine, na primjer 140 mm, preporučljivo je ugraditi pile manjeg promjera”, nastavlja Adam Kubiak. „Manja kružna pila, podrazumijeva tanji rez, uz manje opterećenje motora, a što znači i priliku za povećanje proizvodnog kapaciteta, odnosno mogućnost da se preradi veća količina drva, uz postizanje uštede u električnoj energiji i produljenju vijeka trajanja samog stroja”.

Raspiljivanje u istoj liniji

Stroj ima vijak za finu regulaciju gornje osovine, što omogućuje precizno namještanje pomicanja gornje i donje kružne pile, kako bi se nalazile i  kako bi raspiljivale u istoj liniji. „Preporučujemo da se napravi probni rez, a zatim se pomoću vijka prilagodi položaj gornje osovine, u cilju savršenog poklapanja gornje i donje kružne pile. Na taj način postižemo izvrsnu kvalitetu rada ovog stroja jer kao rezultat nastaje piljeno drvo vrhunske kvalitete, glatke površine bez ikakvih linija na mjestima susreta pila. To je velika prednost ovog stroja jer vrlo malo paralica s dvostrukim osovinama u ovoj klasi ima mogućnosti za takve prilagodbe osovina i listova pila”, zaključuje Kubiak.

Vrlo kompaktan stroj s malom emisijom buke

Globalno iskustvo različitih pilana koje imaju ove strojeve pokazalo je kako se produktivnost MR200 može procijeniti na kapacitet do 10 m3 na sat, uz važnu napomenu kako izvedba i funkcioniranje svakog sustava višelisne paralice ovisi o specifičnim parametrima motora te o željenim dimenzijama piljenja, brzini, debljini ulaznog materijala itd. Wood-Mizerova višelisna paralica ME200 predstavlja moderno i fleksibilno tehnološko rješenje koje omogućuje niz ušteda i vrlo komforan rad, ali i stvara mogućnosti za “smart povećanje dobiti”.

 

Više informacija: www.woodmizer.hr

 

Comments are closed.