PELET JE SVE POPULARNIJI: 5 posto veća proizvodnja u 2019. godini u EU

Prema posljednjem izvješću europske asocijacije za bioenergiju Bioenergy Europe, u 2019. godini u Europskoj uniji je proizvedeno gotovo 18 milijuna tona peleta, što je za 5 posto više u odnosu na godinu prije. Istovremeno, potrošeno je 16,4 milijuna tona, iz čega se može zaključiti da grijanje na pelete sve više dobiva na popularnosti.

Ipak, iz asocijacije napominju kako unatoč tome u EU28 još uvijek postoji velik udio kućanskih uređaja za grijanje na fosilna goriva. Kao što je potvrđeno u Izvješću o stanju energetske unije, fosilna goriva i dalje uživaju različite oblike subvencija (više od 50 mlrd. EUR u 2018., što je 6 posto više u odnosu na 2015.).

Takve mjere podrivaju konkurentnost rješenja za obnovljive izvore, čime se odgađa prijelaz prema ugljičnoj neutralnosti, smatraju u asocijaciji. „Predloženi cilj EU-a da smanji emisije za najmanje 55% stakleničkih plinova do 2030. i nula neto emisija do 2050. zahtijeva brzo postupno ukidanje fosilnih goriva u svim sektorima europskog gospodarstva. U tom pogledu zaostaju i sektor grijanja i industrija. Pelet je jedno od lako dostupnih i ekonomski pristupačnih rješenja za postupno ukidanje fosilnih goriva iz elektroenergetskog sektora, industrijskih procesa i grijanja stanova“, poručili su iz Bioenergy Europea.

Comments are closed.