OPTIMISTIČNE NAJAVE NA 46. AMBIENTI: „Drvno-prerađivački sektor i dalje raste“

Kohlbach / KBE Bioenergie

Više od 460 izlagača iz Hrvatske i inozemstva ovih dana predstavlja novitete na Zagrebačkom velesajmu, gdje je jučer otvorena 46. Ambienta. Otvorenju su prisustvovali brojni visoki uzvanici, koji su se osvrnuli na trenutno stanje u drvnoj industriji, odnosno proizvodnji namještaja.

Potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore za turizam i poljoprivredu Dragan Kovačević je naglasio da drvno-prerađivačka industrija zapošljava više od 22.000 radnika, bilježi kontinuirani rast prihoda i plaća te većinu prihoda realizira na inozemnim tržištima. Nadodao je i da ovaj sektor ostvaruje 8 posto ukupnog hrvatskog izvoza u vrijednosti od preko 1,1 mlrd. EUR godišnje.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je izjavila da su šume jedno od najvažnijih dobara koje imamo te da se drvoprerađivačima, koji zapošljavaju čak 11 posto ukupno zaposlenih u prerađivačkoj industriji, mora omogućiti kvalitetna sirovina. – Ono što posebno veseli je da industrija bilježi plus od preko 370 mil. EUR u vanjskotrgovinskoj bilanci – rekla je Vučković.

Direktorica Zagrebačkog velesajma Dina Tomšić je istaknula Ambientu kao jedan od najprepoznatljivijih brendova Velesajma, a drvoprerađivačku industriju kao šampiona hrvatskog izvoza: – Ovaj sajam vidimo kao platformu koja spaja dizajn, inovacije, proizvodnju i sve bitne faktore u industriji. Ove godine sm odlučili donijeti novu priču o ideji, dizajnu, arhitekturi, građenju, stanovanju i kvalitetnim hrvatskim proizvodima.

Ovogodišnja Ambienta traje do 13. listopada, a posjetitelji mogu posjetiti čak 10 paviljona u kojima su različite tematske cjeline – Ambienta, Design zona, Građenje i opremanje, Trans bau, Horeca i Art Fair Zagreb.

Comments are closed.