OPORAVAK SLOVENSKE DRVNE INDUSTRIJE: Veća neto dobit za 25%!

Slovenski ministar gospodarstva Zdravko Počivalšek već je ranijih godina odredio jedan od svojih prioriteta kroz oživljavanje drvne industrije, stoga se navedenu temu posljednjih godina dosta problematiziralo i obrađivalo kroz slovenske medije. Jedna od ključnih razvojnih poluga šumarstva i prerade drva ogledala se u dobivanju statusa slovenske strateške industrije, počevši već od administrativnih poboljšanja koja su preradi drva dodijelila vlastitu direkciju i službenike unutar ministarstva.

Pogleda li se sektorska bilanca uočava se kako je neto dobit drvne industrije veća za četvrtinu tijekom prošle 2018. godine, s time da ministar obilazi drvoprerađivačke pogone. Stalno se u javnosti podsjeća kako tvrtke dosta ulažu, te kako postoje nove i svrsihodne investicije koje poboljšavaju stare slike gubitaša i neperspektivne industrije, kojoj Talijani i Austrijanci odvoze sirovinu pred nosom.

Primjerice, Stilles iz Sevnice spada u kategoriju pred-tranzicijskih tvrtki, zapravo radi se o proizvođaču visokokvalitetnog namještaja koji je u posljednjem desetljeću bio dominantno fokusiran na unutarnje opremanje luksuznih hotela. Sada Stilles želi ojačati poslovanje i smanjiti svoju ovisnost o opremanju i o nesigurnim narudžbama hotelijera, stoga tvrtka razvija inovativne poluproizvode izrađene od novih materijala, a koji su orijentirani prema EU tržištu. Ministar Počivalšek je u Sevnici obećao direktnu potporu njihovom ulaganju u iznosu od 4,5 mil. EUR, nakon što se sve uskladi sa zakonskim mogućnostima, prije svega temeljem podrške proizvođačima na ruralnim područjima. 

Comments are closed.