Održana sjednica IO Hrvatskog drvnog klastera i CROBIOM-a

Kohlbach / KBE Bioenergie

Zajednička sjednica Izvršnog odbora Hrvatskog drvnog klastera i CROBIOM – Hrvatske udruge biomase, održana je jučer u zagrebačkom hotelu Westin. Sadržajan dnevni red okupio je relevantne tvrtke i goste iz institucija i udruga.

Međunarodne marketinške aktivnosti i prezentaciju na sajmovima tvrtke Prostoria predstavio je Tomislav Knezović, zaključivši kako je ulaganje u sajmove neizbježan alat za adekvatno tržišno pozicioniranje svih proizvođača. Renata Ojurović iz Ministarstva poljoprivrede dala je pregled aktivnosti oko donošenja sektorske strategije s pripadajućim akcijskim planom, koji će biti osnova za daljnji razvoj drvno-prerađivačke industrije te pozvala sve zainteresirane da se uključe u javno savjetovanje.

Na dnevnom redu našla se i tema drvne sirovine, odnosno njezine raspodjele nakon nedavno zaključenog Javnog poziva.  Pokrenuta je dobra suradnja, a Pismo razumijevanja bila je osnova za ovaj javni poziv i raspodjelu koji slijede, zaključio je Daniel Smiljanić, predsjednik Udruženja drvno-prerađivačke industrije pri HGK.

O vrlo aktualnoj temi o ulaganju u OIE i o statusu kogeneracija na biomasu govorili su Aljoša Pleić, predsjednik udruge Obnovljivi izvori Hrvatske te Igor Grozdanić iz tvrtke Sunce i partneri d.o.o. Najavljeno uvođenje trošarina na OIE i implikacije koje taj potez već sada ima po sektor su nemjerljive i potrebno je aktivnije djelovati kako bi se spriječilo daljnje derogiranje investicijske klime, glavni je zaključak jučerašnje dinamične rasprave. O ovim se temama govorilo i na nedavnoj 7.međunarodnoj energetskoj konferenciji o biomasi i OIE, održanoj 24.2.2017. u Zagrebu, o čemu je izvještaj dao predsjednik CROBIOM-a Raoul Cvečić Bole. Izuzetno dobra posjećenost i prisustvo zastupnika u Europskom parlamentu i čelnika krovnih europskih udruga pokazuje da radimo dobar posao, koji treba intenzivirati, zaključio je Cvečić.

Naposljetku, raspravljalo se o trgovanju CO2 kvotama i mogućnostima za stjecanje CO2 certifikata za tvrtke. Roman Danko, direktor tvrtke CO2Cut dao je prijedlog uključivanja projekata u Hrvatskoj u globalne registre za certificiranje, kao i to da se sredstva iz OKFŠ-a namjenski koriste za CO2 neutralizaciju. Sve navedene aktivnosti zajednički se mogu svesti pod lobiranje za bolje pozicije pri institucijama i na tržištu, što je složen i dugotrajan proces, rekao je direktor Hrvatskog drvnog klastera Marijan Kavran te zaključio kako je potrebno nastaviti usuglašavati stajališta i sustavno raditi na tome.

Comments are closed.