ODRŽAN DRUGI WEBINAR O STANJU U SEKTORU: Pitanje likvidnosti, borbe za održavanje proizvodnje i zadržavanje radnih mjesta!

Kohlbach / KBE Bioenergie

Na online sastanku 15. travnja 2020. sudjelovalo je ukupno 18 tvrtki iz različitih proizvodnih grupacija (Tvin, Spačva, Bjelin, Galeković, Mundus Viridis, Moderator, Bauwerk Boen, Pana, KBE Bioenergie, Spin Valis, Florian, itd.), kao i predstavnici sektorskih udruženja, a u organizaciji i koordinaciji Hrvatskog drvnog klastera. Drvoprerađivači su generalno zadovoljni mjerama Vlade, posebice podrškom za zadržavanje radnih mjesta.

HGK poziva sva zainteresirana poduzeća na upis u registar za potresom stradala područja. Vezano uz kredite za likvidnost, postoji stalna komunikacija HGK prema Ministarstvu poljoprivrede koje je zatražilo još dopunu podataka za tri subjekta i nakon obrade svih zahtjeva dobit će se relevantne informacije oko odobravanja zahtjeva. Tvrtke ističu kako imaju premalo informacija o strukturi i vrsti kredita, kamati i rokovima, stoga urgiraju da se zatraži ubrzavanje obrade i čim skoriji odgovori.

Proizvodnja je u svim poduzećima znatno usporena ili je u zastoju. Proizvođači peleta imaju puna skaldišta, a u posljednjih tjedan dana talijansko tržište se probudilo s blagim narudžbama. Proizvođači namještaja uglavnom završavaju stare narudžbe i rade proizvode za skladište. Uz pad proizvodnje, veliki su problemi sa distribucijom, odnosno transportom proizvoda, kao i sa dopremom repromaterijala sirovina, iako se isporuke Hrvatskih šuma za sada generalno ocjenjuju kao pravovremene.

Većina tvrtki realizira ranije zaprimljene narudžbe, no novih narudžbi nema te je poslovanje svih proizvođača upitno, budući da je velika neizvjesnost glavna tržišna karakteristika u svim podsektorima. Dio tvrtki radi skraćenim radnim vremenom, na smjene, a administrativni poslovi se obavljaju od kuće. Trenutna prodaja parketa, prozora, vrata i namještaja te drugih drvnih proizvoda je na minimumu jer su trgovine diljem Europe zatvorene, a tek mali dio poduzeća ima razvijene svoje online trgovine. U Udbini je zabilježen prvi slučaj karantene zbog pojave koronavirusa, a u karanteni se nalazi i lokalna drvna industrija, stoga su sve prostorije i oprema dezinficirane.

Comments are closed.