OBILJEŽEN HRVATSKI DAN BIOENERGIJE: „Zamijenimo fosilna goriva!“

Kohlbach / KBE Bioenergie

S obzirom na to da se u Europi i dalje snažno koriste fosilna goriva koja su štetna za okoliš, europska lobistička asocijacija Bioenergy Europe još je 2017. pokrenula kampanju u 20 europskih zemalja, čiji je cilj uspostaviti tradiciju obilježavanja Europskog dana bioenergije.

U Hrvatskoj se taj dan obilježava svake godine 25. listopada, zahvaljujući udruzi CROBIOM, koja je punopravni član europske asocijacije Bioenergy Europe. S obzirom na to da hrvatsko tržište nije dovoljno upoznato s ovim oblikom ogrjeva, glavna misija CROBIOM-a je promjena svijesti građana i donositelja odluka u RH o nizu društvenih i ekoloških koristi od korištenja drva kao energenta. Primjerice, prelaskom na pelete čuvamo šume, djelujemo ekološki, pomažemo razvoj gospodarstva i štedimo novac.

CROBIOM smatra kako je potrebno povećati energetsku vrijednost drva i koristiti ga blizu mjesta njegovog nastanka. Tako se smanjuju transportni troškovi, emisije CO2,  a angažira se i lokalna radna snaga. Bez daljnjih ulaganja u preradu drva i razvoja modernih energetskih rješenja nema niti razvoja većine ruralnih područja u Hrvatskoj, gdje je glavnina radnih mjesta upravo u industrijama baziranim na drvu – rekao je predsjednik CROBIOM-a Davor Zec.

Dodajmo još o da će se početkom 2020. u Bruxellesu održati trening za marketing kampanju biomase i drvnog peleta, a CROBIOM će biti aktivno uključen u osmišljavanje i vođenje zajedničke europske kampanje. Isto tako, CROBIOM je aktivni suorganizator Međunarodne energetske konferencije koja se već dugi niz godina održava u veljači (24.2.) u Zagrebu.

Comments are closed.