NASTAVLJENE AKTIVNOSTI BIOLOŠKE OBNOVE ŠUMA: Vraćanje autohtone vegetacije

Kohlbach / KBE Bioenergie

Unatoč pandemiji, nastavljeni su intenzivni radovi u aktivnosti biološke obnove šuma na projektnom području Naturavita, pridržavajući se pri tome svih mjera za sprječavanje i suzbijanje epidemije COVID-19.

Projektna aktivnost biološke obnove šuma i šumskog zemljišta, kao dio projekta Naturavita, planira se na 1.021 ha što uključuje vraćanje prirodne autohtone vegetacije na ukupno 441 ha šumskih površina koje su sada obrasle alohtonim vrstama (euroameričkim topolama, američkim jasenom, negundovcom, bagremom i dr.), prenose Hrvatske šume.

Kroz ovu aktivnost obnovit će se šume koje su onečišćene i oštećene minama, šume u kojima se uslijed ratnih djelovanja nije mogla izvršiti pravovremena obnova i koje su zahvaćene sušenjem i propadanjem. U ovoj aktivnosti provest će se pripremni šumsko-uzgojni radovi potrebni za uspješnu obnovu šuma, te će se na pripremljenoj površini napraviti obnova sadnjom šumskih sadnica: bijele vrbe (Salix alba) na 320 ha, crne topole (Populus nigra) na 226 ha, bijele topole (Populus alba) na 33 ha, hrasta lužnjaka (Quercus robur) na 316 ha i poljskog jasena (Fraxinus angustifolia) na 126 ha.

Comments are closed.