„MOBILNIM ŠUMAMA“ PROTIV KLIMATSKIH PROMJENA: Probna rješenja u više europskih gradova

Kohlbach / KBE Bioenergie

Veće temperature, nestašice vode i poplave sve su češći problem gusto naseljenih gradskih sredina, a u zadnje su se vrijeme brojni europski gradovi počeli okretati novim, zelenim rješenjima u borbi protiv neugodnih posljedica klimatskih promjena. Integracijom zelenila u gradove stvaraju se kvalitetniji uvjeti za život. Na taj se način, prvenstveno, smanjuje temperatura, ali i rješavaju se problemi s nestašicom vode i poplavama.

Mnogo je načina kako uvesti prirodu u gradove, a najčešći je sadnja novih stabala. Ipak, nova rješenja uključuju i prekrivanje krovova zgrada bogatom vegetacijom, postavljanje pločnika koji apsorbiraju kišnicu te „mobilne šume“ – stabla u tegli koja se mogu prenositi na kritične točke kako bi osigurala hlad i čist zrak.

Trenutno je u tijeku provedba projekta pod nazivom UNaLab kojim se želi prikupiti što više informacija o pozitivnim efektima „ozelenjavanja“ gradova. Njime će se pratiti utjecaj kombiniranih rješenja u svakom gradu (Tampere, Eindhoven i Genova) i pokušati odrediti koliko su smanjili temperaturu, očistili zrak i vodu ili spriječili poplave. To će postići kombinacijom posebnih senzora, nadgledanja vremena, ručnim prikupljanjem podataka i aplikacijama putem kojih će građani dostavljati korisne informacije.

Ipak, mnogi gusto naseljeni gradovi imaju stare, povijesne građevine koje mogu otežati ozelenjavanje, upozorava koordinator URBAN GreenUP projekta Raúl Sánchez-Francés: – Može biti vrlo teško promijeniti grad, pogotovo ako je star. Ali gradove trebamo smatrati ekosustavom i čovjeka kao dio tog ekosustava­. Projekt na kojemu on radi također se bavi prirodnim rješenjima protiv klimatskih promjena. Plan je da u tri grada (Izmir, Liverpool i Valladolid) isprobaju više od 100 zelenih rješenja, uključujući krovne vrtove koji upijaju ugljik, kišne vrtove na parkiralištima, biljke koje djeluju kao filtri zagađivača te vertikalnu vegetaciju koja hvata kišnicu i smanjuje poplave.

Projekt bi trebao implementirati svoja prva rješenja u 2020. godini, uključujući korištenje uređaja za čišćenje zraka na pročelju trgovačkog centra u Valladolidu i urbane mobilne šume u Liverpoolu. Potom očekuju da će druga rješenja biti implementirana do 2022. godine, a prikupljene podatke će koristiti kako bi pomogli drugim gradovima u suzbijanju klimatskih promjena.

Comments are closed.