Ministar Tolušić ohrabrio sektor! Očekujemo prijedloge i aktivan pristup drvoprerađivača

Na današnjoj sjednici Izvršnog odbora udruženja u HGK sudjelovao je resorni ministar Tomislav Tolušić sa suradnicima, kompletna uprava Hrvatskih šuma, kao i predsjednik HGK Luka Burilović. Radi se nesumnjivo o perspektivnom sektoru, ali apeliram na vas da se riješe vaši unutarnji prijepori i da se nam čim prije dostavite vaše prijedloge poboljšanja prodajnih modela, najkasnije do sredine listopada. Naša dosadašnja komunikacija je bila usmjerena uglavnom na sirovinu, što je i logično, jer to drvoprerađivače najviše zanima, istaknuo je Tolušić. 

Predsjednik Uprave HŠ Krunoslav Jakupčić predstavio je rezultate izvršenih analiza kao i grube naznake novog prijedloga HŠ. Možemo se složiti da postojeći model nije dobar, jer je bilo slučajeva da se pogodovalo pojedinim subjektima. Naša Uprava je odlučila poduzeti konkretne mjere za unapređenje odnosa s drvnom industrijom i pristupili smo restrukturiranju prodaje. U našim analizama smo se dotakli rabata, cijena hrasta i svih drugih uvjeta. U svakom slučaju, imamo namjeru u naše prijedloge u sljedećoj fazi uključiti i stajališta drvoprerađivača, zaključio je Jakupčić. Uslijedila je i vrlo intenzivna i konstruktivna rasprava koju je moderirao predsjednik Udruženja Daniel Smiljanić. Ivić Pašalić postavio je pitanje specijalnog položaja nekih ugovora za sirovinu koji se ranije nisu mogli kontrolirati, na što je odgovoreno kako će se pokrenuti kaznene prijave protiv bivše uprave HŠ. Ivan Slamić iz virovitičkog Tvina je istaknuo kako je potrebno više transparentnosti u poslovanju sektora a slabija konkurentnost proizlazi iz tečajnih razlika.

Josip Faletar iz Spačve navodi kako je svaka investicija u Slavoniju dobro došla, ali treba biti oprezan oko najava velikih ulaganja, poput onog u Vukovar, jer treba napraviti projekcije kadrovskih i sirovinskih potencijala. Danas Spačva nema dovoljno informacija o tome, a našu sirovinu dopremamo čak iz Bjelovara, rekao je Faletar. Miladin Marković se referirao na problem minimalne plaće i malih primanja koja više ne mogu motivirati radnike te je skrenuo pažnju na moguću aktivniju ulogu HGK oko lobiranja za naknade OIE ali i zamolio da se pomogne oko prijave potreba za uvoznim kvotama za radnu snagu.

Comments are closed.