LOBIRANJE ZNANSTVENIKA KOJI ŽELE ISKLJUČITI BIOMASU IZ OBNOVLJIVE ENERGIJE: Traže od EU ukidanje poticaja za drvna goriva

Kohlbach / KBE Bioenergie

Više od 500 znanstvenika stoji iza pisma upućenog čelnicima Europske unije, SAD-a, Japana i Južne Koreje o potrebi smanjenja korištenja drva kao energenta. I dok se moderna drvna goriva i biomasa smatraju ključnim energentom za provođenje energetske tranzicije i dostizanje niskougljičnih ciljeva, potpisnici pisma smatraju kako se drvni energenti ne bi trebali smatrati obnovljivim izvorima energije.

„Vlade moraju ukinuti subvencije i druge poticaje koji danas postoje za spaljivanje drva. EU mora prestati tretirati sagorijevanje biomase kao ugljično neutralno u svojim standardima obnovljive energije“, poručili su u pismu. Osim toga, više od 40.000 Europljana potpisalo je peticiju protiv korištenja šuma i hrane za proizvodnju energije.

Peticija upućena Europskoj uniji poziva na okončanje pravila koja dopuštaju da se energija iz drva smatra „obnovljivom“ i zbog toga dobiva javne subvencije. Sporno je, naglašavaju, što se energija iz drva donedavno proizvodila isključivo iz drvnih ostataka, odnosno otpada, dok se posljednjih godina započelo sa sječom cijelih stabala kako bi se proizveli drvni energenti.

„Komisija mora slušati znanstvenike i građane i zaustaviti spaljivanje drveća u ime klime“, rekao je Alex Mason, viši službenik u Uredu za europske politike WWF-a.

Comments are closed.