KINA NASTAVLJA SMANJENJE CIJENA: Istovremeno raste količina uvezene građe

Kohlbach / KBE Bioenergie

Globalno tržište drva bilježi vrlo specifičnu pojavu u Kini, budući da uvoznici vrše pritisak na cijene mekog drva te povećavaju količine, o čemu je već nedavno pisao D&N. Najnovije trgovinske vijesti povezane s kinesko-američkim prijeporom svjedoče kako se u SAD-u razmatraju mogućnosti kojima bi se drvo i drvni proizvodi, posebno namještaj ipak izuzeli iz carinskih tarifa, iako analitičari upozoravaju kako SAD još uvijek nije završio trgovinski sukob s Kanadom, gdje je uvoz kanadskog drva i dalje predmet visokih američkih taksi.

Kina koristi svoju dobru trgovačku prisutnost na svim kontinentima i nastavlja s pojačanim uvozom drva, ali i s nametanjem njihovih cijena koje su redovito niže od prethodnih. Upravo su objavljeni najsvježiji podaci o izvozu drva s Novog Zelanda prema Kini tijekom srpnja ove godine, a cijene su pale za čak 20,9%, odnosno postignuta je prosječna cijena od 93 USD po m3. Istovremeno je volumen izvoza drvne građe prema Kini porastao za 5,94%, o čemu je izvijestio statistički ured Novog Zelanda.

Kina je važno izvozno tržište za mnoge svjetske ekonomije, a drvo po važnosti predstavlja treću po redu novozelandsku izvoznu kategoriju, iza mliječnih proizvoda i mesa.

Comments are closed.