KAMIONI VOZE PREMA ITALIJI: Kontrole usporavaju promet roba

Transport robe, turizam, prijevoz putnika i izvozne grane poput drvne industrije prvi su se proteklih nekoliko dana, posebice nakon ponedjeljka 24.02., našli na udaru širenja koronavirusa u Italiji koja je važan trgovački partner za hrvatsko gospodarstvo. Alarmantne najave otkazivanja smještaja u talijanskom turizmu, posebno u zimskim centrima koji bi trebali biti na vrhuncu sezone vjerojatno neće proći bez ozbiljnih gospodarskih posljedica, o čemu danas pišu vodeći talijanski poslovi mediji, prizivajući i aktiviranje državne pomoći za pogođene tvrtke i sektore.

Za procjenu razmjera prave štete koju trpe hrvatske tvrtke iz navedenih branši još je rano, no ipak se očekuje smirivanje stanja sa zarazom uz normalizaciju prometa ljudi i roba prema sjevernoj Italiji, ističe Jutarnji list u današnjem prilogu. – Drvoprerađivački sektor u Hrvatskoj je već sada pogođen širenjem koronavirusa u Kini, što je ugrozilo i druge poslove u Aziji. Kad je u pitanju utjecaj najnovijeg vrtoglavog porasta oboljelih od koronavirusa u talijanskim regijama Lombardiji i Venetu na poslovanje naših članica, do sada nije bilo većih obustava i blokada isporuka, ali ima opreza – za Jutarnji je rekao direktor Hrvatskog drvnog klastera Marijan Kavran. Prema njegovim riječima, hrvatske tvrtke koje izvoze u Italiju koriste uglavnom usluge domaćih prijevoznika na koje se mogu odraziti eventualne restrikcije i zastoji na granicama ili unutar same Italije.

Jutarnji prenosi kako je zabilježen ozbiljan pad narudžbi hrvatskih peleta, briketa i ogrjevnog drva od strane kupaca iz Italije, ali to, navodi se, nije vezano za koronavirus, odnosno ne samo za koronavirus, nego i na toplo vrijeme neuobičajeno za ovo doba godine i druge tržišne čimbenike koji zajednički doprinose povećanju poslovne neizvjesnosti. – Kod prijevoznika postoji bojazan da bi se u svakom trenutku u Italiji mogli suočiti s nekim ograničenjima ili poteškoćama u prijevozu na dogovorena odredišta. Danas smo dobili informaciju da su kamioni s isporukama naših drvoprerađivača u Italiji uglavnom uredno došli na svoja odredišta, a vozači su morali potpisati izjavu kako nisu u 30 dana putovali u Kinu i u talijanske općine u Italiji koje su zahvaćene širenjem koronavirusa – rekao je Kavran.

Dio domaćih drvoprerađivačkih tvrtki javlja kako su im do daljnjega otkazane pošiljke za koje su trebali stići kamioni iz Italije, ali prijevoznici se žale kako je od danas poslije podne na GP Pasjak došlo do novih zastoja kod povratka kamiona jer se kontrolom dokumentacije i izjavama vozača neki od njih šalju kod epidemiologa te u 14-dnevnu samoizolaciju bez obzira imaju li simptome. Sve će to izazvati usporavanje pošiljaka, utjecati će na fond vozača i uzrokovati će velike troškove, napominju vodeći prijevoznici roba prema Italiji.

Comments are closed.