JUBILARNA DTK: Što nas sve očekuje ove godine u Opatiji?

POZITIVNI STATISTIČKI POKAZATELJI: Odličan uvod u konferenciju!
Sektor proizvodnje namještaja i prerade drva već mjesecima bilježi stalan rast, kako industrijske proizvodnje, tako i izvoznih pokazatelja. Promatrajući cijeli prvi kvartal ove godine proizvodnja namještaja (C 31) je porasla za 15,8 posto u odnosu na razdoblje I-III 2017. godine, a prerada drva (C16) porasla za 9,1 posto u prva tri mjeseca. U strukturi sektorskog izvoza sve bolji rezultati ostvaruju u području finalnog proizvoda, jer osim namještaja bilježe se sve bolji rezultati u proizvodnji parketa, prozora, vrata i drugih gotovih proizvoda na bazi drva. Izvoz cijelog sektora je u 2017. porastao za 11 posto u odnosu na 2016. godinu. Ovime se drvni sektor još jednom dokazuje kao važan faktor napretka hrvatskog gospodarstva.

KLJUČNE TEME: Izvrsnost, kadrovi, gradnja drvom
Tematska okosnica ovogodišnje konferencije vezana je uz veću uporabu drva u graditeljstvu i obrazovni kurikulum kao preduvjet razvoja sektora. Uz još niz drugih za na šumi bazirani sektor važnih tema koje će se obrađivati tijekom dva dana, osobit naglasak bit će stavljen na izvrsnost u svim spomenutim aspektima. Najuspješnije tvrtke i najbolje prakse bit će predstavljene pred više od 350 sudionika, osobito ključnim donositeljima odluka i predstavnicima medija koji će ovom prilikom posjetiti Opatiju. Sudionici mogu očekivati intenzivne diskusije koje će se poticati kroz brojne panel rasprave i razgovore 1na1, a koje će moderirati razni stručnjaci u tematskim područjima o kojima će biti riječ. Programski je ojačan i drugi dan konferencije koji će moderirati Mislav Togonal, voditelj i urednik na HRT-u.

HRVATSKE ŠUME: Nastavak intenzivne komunikacije s drvnom industrijom
Hrvatske šume su glavni partner drvoprerađivačkoj industriji, stoga se njihovom prisustvu u Opatiji oduvijek pridaje odgovarajući značaj. Konferencija nudi mogućnost da Šume s predstavnicima industrije, odnosno kupcima razmijene stajališta i nove ideje koje mogu unaprijediti njihovu suradnju. Kao i prošle godine, Hrvatske šume d.o.o. će biti u reprezentativnom sastavu jer će osim Uprave na čelu s Krunoslavom Jakupčićem, predsjednikom Uprave, i komercijalnog sektora u radu konferencije, sudjelovati voditelji podružnica, a drugi dan konferencije i predstavnici komercijala u podružnicama kada se očekuje dinamična rasprava na temu komercijalnih aspekata suradnje drvne industrije i šumarstva

KOORDINACIJSKI SASTANCI: Tematska sjednica Odbora za poljoprivredu po treći put u Opatiji!
S obzirom da konferencija pruža priliku jedinstvenog susreta većine sektorskih dionika, ovom prilikom će se u Opatiji održati niz koordinacijskih sastanaka na kojima će se detaljnije obraditi za sektor važne teme, a neke od aktivnosti počinju već od nedjelje, 03.06. Na inicijativu Hrvatske komore inženjera šumarstva i drvne tehnologije održat će se rasprava na temu Zakona o preradi drva s ciljem usuglašavanja stavova ključnih sektorskih dionika te na inicijativu CROBIOM-a sastanak oko zakonskih rješenja za visokoučinkovite kogeneracije, a pojedini sastanci dodaktnut će se tema usko vezanih za područje Like i Gorskog kotara. DTK će po treći put biti mjesto održavanja tematske sjednice Odbora za poljoprivredu Hrvatskoga sabora, a saborski zastupnici će osim na otvorenju konferencije biti prisutni već i u nedjelju na večernjem druženju.

ČAK 4 STUDIJSKE POSJETE: Obilazak tvornice s milijun stolica
Bogati popratni sadržaji počinju već od nedjelje studijskom posjetom reprezentativnim hotelima, što je prilika za upoznavanje s uspješnim primjerima suradnje drvne industrije i turizma te za umrežavanje glavnih interesnih skupina. Sudionici će imati priliku posjetiti i obližnje šume, na kojima će ih provesti predstavnici Uprave šuma Delnice, s naglaskom na stanje prebornih i mediteranskih šuma. Vrata pogona otvorit će i jedan od najkonkurentnijih proizvođača namještaja i svjetski lider u proizvodnji stolica s proizvodnjom od preko milijun stolica godišnje. DI Klana d.d. je primjer uspješne tvrtke s preko 500 zaposlenih koja ulaže velika sredstva u modernizaciju tehnološkog procesa i razvoj novih tržišnih niša.

EKONOMSKI STRUČNJACI I ANALITIČARI: Sektor u kontekstu makroekonomskog okruženja
Osvrt na važnost strateškog promišljanja države u gospodarenju sirovinskim resursima, u Opatiji će se imati prilike čuti od renomiranih ekonomskih stručnjaka i analitičara. Očekuje se upečatljiv nastup redovitog profesora na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu Ljube Jurčića, koji će dati konstruktivne prijedloge kako unaprijediti pozicije drvne industrije pri izradi budućih državnih strategija uz komentar trenutnog društveno-političkog stanja. Osim Jurčića bit će zapaženo sudjelovanje i Mladena Vedriša, ekonomskog stručnjaka i profesora na Katedri za ekonomske znanosti Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu koji će imati i aktivniju u ulogu u svojstvu moderatora prvog tematskog bloka na temu poticanja izvrsnosti i konkurentnosti sektora.

MATCHMAKING RADIONICA: Zamjena ventilacije, zaštita na radu i energetska učinkovitost!
Radionica će se baviti temama zaštite radnika u drvoprerađivačkim pogonima i energetskom učinkovitosti tvrtki te nudi priliku za intenzivan B2B između ponuđača opreme za otprašivanje i filtraciju te osobnih sredstava za zaštitu na radu sa sektorskim tvrtkama. Prema posljednjim istraživanjima, zamjenom starih eshaucijskih sustava, moguće je povećati energetsku učinkovitost tvrtke za do 30 posto. Istovremeno, instalacijom ventilacijskih sustava novije generacije, automatski se povećava stupanj zaštite radnika u drvoprerađivačkim pogonima, pa je, između ostalih, cilj radionice usmjeren na podizanje svijesti poslodavaca o potrebi uvođenja modernih rješenja, ali i radnika o potrebi većeg korištenja osobnih zaštitnih sredstava, čime se izravno doprinosi energetskoj učinkovitosti tvrtke.

PRELIMINARNI PROGRAM na www.drvna-konferencija.hr!

Comments are closed.