Još uvijek nema potvrde oko trošarina na struju iz biomase

Vlada RH još uvijek se nije službeno izjasnila oko najavljenih trošarina od 10-15 posto na proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, a stanje u investicijama u OIE se evidentno pogoršalo u zadnjih mjesec dana, od kada su započele najave čelnika Ministarstva zaštite okoliša i energetike o uvođenju dodatnog retrogradnog oporezivanja na OIE, kod već ugovorenih projekata.

Svoje nezadovoljstvo najavama prva je izrazila udruga biomase CROBIOM, koja je pisala ministru Dobroviću i predsjedniku Vlade. Udruga Obnovljivi izvori energije Hrvatske upravo koordinira slanje dopisa premijeru Plenkoviću, a iza navedene inicijative stoje udruge CROBIOM, DOOR, Hrvatska udruga poslodavaca – Koordinacija obnovljivih izvora energije, Hrvatska udruga proizvođača bioplina, Klaster „Inteligentna energija“, Zelena energetska zadruga, Zadruga za etično financiranje i Greenpeace.

Zbog najava retroaktivnih mjera međunarodne osiguravajuće kuće i izvozne banke podigle su trošak osiguranja zbog „country riska“ Hrvatske za 0,36 posto unutar mjesec dana, čime je Hrvatska dodatno pogoršala svoj položaj na ljestvici konkurentnosti.

Comments are closed.