Jakupčić i Tolušić: OKFŠ nije parafiskalni namet!

Na konferenciji ”Požari u Hrvatskoj” koja se upravo održava u zagrebačkoj Laubi u organizaciji Jutarnjeg lista sudjeluje niz dužnosnika na čelu s predsjednicom RH Kolindom Grabar Kitarović i brojnim ministrima u Vladi i predstavnicima nadležnih državnih tijela i tvrtki.

Jedan od suorganizatora skupa su i Hrvatske šume, čiji je predsjednik Uprave Krunoslav Jakupčić pozdravljajući goste i sudionike istaknuo kako su HŠ ove godine uistinu bile snažno pogođene požarima, ali i kako tvrtka daje veliki doprinos zaštiti od požare te kako čak 40% šuma otpada na krš i tamo se ne može gospodariti komercijalno, nego Hrvatske šume svojim aktivnostima i poslovanjem naglašavaju zaštitnu funkciju. Šuma je tvornica kisika na otocima i priobalju te služi u borbi protiv klimatskih promjena i smanjenju CO2 emisija, stoga je Jakupčić skrenuo pažnju mnogobrojnom auditoriju kako ekološki porez – opće korisna funkcija šuma (OKFŠ) koji se u javnosti navodi uglavnom kao parafiskalni namet, u biti služi za prikupljanje sredstava za razminiranje te za zaštitu od požara. Ilustrirao je to konkretnim primjerima, budući da prosječna tvrtka koja ostvaruje prihod od 10 milijuna kuna plaća OKFŠ 2.600 kn godišnje, kroz tri obroka. Trenutno OKFŠ iznosi 0,026 % od ukupnog prihoda i nasušno je potreban za navedene aktivnosti, stoga skrećem pažnju da tu namjenu trebamo snažnije iskomunicirati, jer se zaštita od požara osim kvalitetne pripreme mora bazirati i na solidarnosti financiranja. S ovog mjesta izražavam molbu da se zadrži ta naknada i molim cjelokupnu publiku da bude naš lobi u zaštiti OKFŠ-a, zaključio je Jakupčić.

Tomislav Tolušić, ministar poljoprivrede pobrojio je niz aktivnosti koje Ministarstvo poljoprivrede već provodi na sanaciji i prevenciji, prije svega radi se o sanaciji i obnovi šumskog i poljoprivrednog zemljišta, a HŠ su već krenule intenzivno raditi na tome. Pripremamo financiranje nabave opreme za nadzor pojave požara u obliku video nadzora, vatrogasne opreme i bespilotnih letjelica. Treba istaknuti da je čak 48% teritorija u RH pod šumom i postojeći sustav je relativno dobar, ali može biti i bolji, što se vidi iz primjera u Istri jer smo ove godine u UŠ Split evidentirali čak 212 požara, dok ih je samo 14 zabilježeno u UŠ Buzet. To je iz razloga što u Istri već postoji video nadzor, stoga ćemo osigurati dodatnih 20 milijuna kuna u proračunu kako bi u najkraćem roku utvrdili pojave i nastajanje požara, rekao je Tolušić.

Tolušić se također osvrnuo na ekološku naknadu, tzv. OKFŠ-a. Mnogi još uvijek nazivaju OKFŠ parafiskalnim nametom, iako smo mi upravo iz tih izvora osigurali 9 milijuna kuna za vatrogasne zajednice koje funkcioniraju u Dalmaciji. Cilj nam je da se iz OKFŠ nabavi nova oprema i vozila te doprinese zaštita života vatrogasaca. 100 milijuna kuna vrijede bespilotne letjelice za nadzor mora i šuma i šumskih površina koje nabavljamo u suradnji s Ministarstvom obrane. Objektivan problem u zaštiti od požara je i zapušteno poljoprivredno zemljište, često u državnom vlasništvu, ali i privatno, što se sada zakonski uređuje, jer će se i privatno zemljište od sada moći po sili zakona staviti u funkciju i time smanjiti požarni rizik, zaključio je Tolušić.

Sudionicima su se obratili i Dragan Ogurlić, glavni urednik Jutarnjeg lista, Ante Sanader, predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice te Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova koji je najavio dodatnih 30 mil. EUR iz fondova EU koja su potpuno namijenjena za jačanje vatrogastva. Božinović je posebno naglasio turistički karakter Hrvatske te istaknuo kako trebamo voditi računa o slici Hrvatske kao poželjnog odredišta. Damir Krstičević, potpredsjednik Vlade i ministar obrane bio je kritičan prema dosadašnjem angažmanu vezano uz požare tijekom proteklih 20 godina. Naveo je kako nismo pratili promjenu sigurnosne paradigme u svijetu, o čemu svjedoči i naša zastarjela vatrogasna oprema. Požari su i sigurnosni izazov i rizik današnjice, što je uključeno u novu Strategiju domovinske sigurnosti kazao je potpredsjednik Vlade. Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović je na kraju istaknula kako možemo biti zadovoljni naporima i aktivnostima naših snaga tijekom požarne sezone. Već sada treba poduzimati mjere za sprječavanje požara, posebno onih većih razmjera, za što nam treba i odgovarajuća oprema, zaključila je Predsjednica.

Konferencija se nastavlja mnogobrojnim prezentacijama i panel raspravama.

U Zagrebu, 15.11.2017.

Comments are closed.