HSUPŠ O STRATEGIJI O BIORAZNOLIKOSTI: „Gubimo 600 mil. EUR!“

Kohlbach / KBE Bioenergie

U nedjeljnoj Emisiji za selo i poljoprivredu Hrvatskog radija gostovao je predsjednik Hrvatskog saveza udruga privatnih šumovlasnika Zdenko Bogović. HSUPŠ zastupa interese više od 600.000 hrvatskih građana koji kroz svoje šume posjeduju više od 24% kopnene površine RH, a nedavno su izjavili kako je Hrvatska objavom EU Strategije o bioraznolikosti, kao jedna od tri europske zemlje s najvećom bioraznolikošću (uz Albaniju i Sloveniju), prihvatila ekonomski gubitak od 600 mil. EUR u narednom financijskom razdoblju Europske unije.

Bogović je rekao kako se prihvaćanjem ove Strategije dodatno stavljamo u nepovoljan položaj prema ostalim razvijenim članicama EU jer smjernice predviđaju “strogu zaštitu primarnih i starih šuma”, a to u našem slučaju iznosi više od 90 posto ukupnih šuma.

S druge strane, iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike naglašavaju da, iako je u iako je u Hrvatskoj preko 90 posto šumskih sastojina prirodnog sastava, one ne predstavljaju primarne niti sekundarne prašume te se slijedom toga na njih ne odnose ove odredbe Strategije.

Prašumske sastojine danas su u Europi, na žalost, rijetkost te prema dostupnim izvorima obuhvaćaju svega 0,7 posto šuma Europe. I u Republici Hrvatskoj je situacija slična. Također, preostale prašume u Republici Hrvatskoj velikim su dijelom u državnom vlasništvu te se već nalaze u nekom od režima zaštite – poručili su iz Ministarstva za Hinu.

Comments are closed.