HRVATSKI PARKETARI NA DOMOTEXU: “Otvaramo nova tržišta!”

Kohlbach / KBE Bioenergie

Danas u njemačkom Hannoveru završava Domotex, najveći i najznačajniji svjetski sajam podova. Početkom godine diktiraju se trendovi i ugovaraju narudžbe, a devet hrvatskih tvrtki zadovoljno je odličnim sajamskim nastupom. Na preko 530 m2 u paviljonu 13 nastupili su DI Čazma, Pan Parket, Spačva, Drvoproizvod, PPS-Majur, Parketi Sabljo, Evolen, Exportdrvo i Požgaj Grupa.

Reprezentativnim nastupom u izgledu i veličini štanda, koji se pozicionirao u samom središtu hale 13, hrvatski parketari napravili su značajan marketinški iskorak i pokazali kako ozbiljno konkuriraju najjačim svjetskim igračima. Podršku izlagačima izrazio je i hrvatski konzul u Hamburgu, Kristijan Tušek, koji je sajam posjetio u petak.

Sajam je jako dobra prilika za obnoviti postojeće i otvoriti nove kontakte. Svi koji nešto znače u svijetu parketa su ovdje –  kazao je Filip Galeković iz PPS-Majura. Unatoč dojmu kako je gužva u prolazima hala 12 i 13 nešto manja, sajam su posjetili samo ozbiljni kupci te je zabilježeno više kvalitetnih i konkretnih upita. Nastavlja se trend dolaska većih kupaca iz SAD-a koji se, zbog trgovinskog rata s Kinom, sve više okreću Europi, a hrvatski parketari spremni su otvoriti i ovo tržište.

Daniel Smiljanić iz Pan Parketa i predsjednik Udruženja drvno-prerađivačke industrije HGK koje je glavni organizator nastupa zadovoljan je nastupom koji svakog siječnja učvršćuje komunikaciju sa starim klijentima, ali i optimistično najavljuje nova tržišta. – Izvozimo preko 90 % proizvodnje, od čega gotovo polovica završi u Njemačkoj. Drugo tržište nam je Kina, a otvaramo i američko tržište, gdje smo do sada bili slabije prisutni – rekao je Smiljanić.

Izostanak glavnih brendova u svijetu parketa poput Weizera, Bauwerk Boena i Tarketta nije se značajnije odrazio na ukupan dojam, a mnogi su proizvođači na taj način povećali svoj udio tržišnog kolača. – Domotex je ove godine za nas pun pogodak. Gotovo da ne stižemo komunicirati sa svima koji dolaze na štand –  kazao je Stjepan Vojinić iz Bjelina, koji je nastupio zajedno sa sestrinskim švedskim brendom Valinge. Povratnici u Hannover, Požgaj grupa, navode kako je nastup na ovakvim manifestacijama neizbježan. – Nakon nekoliko godina izbivanja, ponovno smo odlučili doći i vjerujem da smo napravili dobar potez –  kazao je Nikola Požgaj, direktor tvrtke.

Spačva se ove godine predstavila s najvećim i najopremljenijim štandom do sada. Josip Faletar, predsjednik uprave ističe kako se na Domotexu mogu vidjeti svi najvažniji proizvođači i kupci iz branše, a iz prve ruke možemo doznati i njihova očekivanja za cijelu godinu. Spačvini proizvodi se prodaju u više od 30 zemalja svijeta, a glavni izvozni partneri su im Italija, Njemačka, Francuska i Ujedinjeno Kraljevstvo. 

Primjetna je diverzifikacija proizvoda u bojama, obradama i polaganju, ali generalni je dojam da će se 2020. ipak najviše prodavati podovi u prirodnoj boji drva. – Narudžbi ima, a sada se otvara novo pitanje – koji će ih radnici realizirati, uzmemo li u obzir sve veći problem radne snage – zaključuju hrvatski parketari vrlo uspješan ovogodišnji nastup na sajmu Domotex u Hannoveru.

 

Comments are closed.