EUROPSKI STRUČNJACI ZA PELET U ZAGREBU: Vrlo uspješan godišnji stručni skup EPC-a

Zagrebački hotel International bio je središte EPC godišnjeg seminara europskih proizvođača peleta, a Udruga CROBIOM bila je domaćin susreta. Tijekom četiri dana susreta, članovi EPC-a iz svih krajeva Europe posjetili su hrvatske proizvodne pogone te raspravljali o svim ključnim temama vezanim uz tržište peleta, biomasu, tehnologije kogeneracije te primjenu inovacija u OIE.

Susret je započeo studijskom posjetom na pet lokacija (Pelet Grupa Novska, Quercus Novska, PIN Jasenovac, Kircek Ljubeščica i Centrometal Macinec), a domaći proizvodni pogoni oduševili su stručnjake EPC-a. – Dobro je što smo za domaćina seminara izabrali Hrvatsku. Svake se godine seminar održava u drugoj državi članici, a ono što smo vidjeli na terenu ohrabruje, posebno pristup izgradnji kogenaracija, te proizvodnja peći i kotlova u Centrometalu, koja je i europskoj razini gledano vrlo respektabilna – izjavio je Jean – Marc Jossart, generalni tajnik  Bioenergy Europe Bruxelles.

Nakon upečatljive studijske posjete, seminar je nastavljen u Zagrebu gdje su otvorene mnoge važne europske i globalne teme. Jedna od njih je loš odnos s određenim nevladinim organizacijama koje napadaju sektor zbog ”navodnog zagađenja zraka”. Članovi su zaključili da NGO koriste priliku za napade na  bioenergiju i OIE te često argumentiraju rasprave s pozicija različitih interesnih skupina, čak i fosilnih lobija kojima ne odgovara razvoj bioenergije. Upravo zbog toga, EPC je razvio medijsku strategiju koja uspješno komunicira sektorske argumente o održivosti sektora i stalnom doprinosu globalnom smanjenju emisija.

Isto tako, na seminaru je bilo riječi i o problemima sa službenim podacima o proizvodnji biogoriva. Osim u Hrvatskoj,  problemi s podacima, odnosno njihovom prezentacijom, prisutni su i u vodećim zemljama EU. Primjerice, u Njemačkoj gdje je u funkciji čak 12 milijuna jedinica – kotlova i peći na pelet, u medijima i najširoj javnosti to nije poznat niti previše citiran podatak.

Inače, seminar je ujedno i uvod u brojne aktivnosti koje će se odvijati tijekom hrvatskog predsjedanja Europskom unijom tijekom prve polovice 2020. godine. Tako već u veljači CROBIOM organizira vodeću Međunarodnu energetsku konferenciju u Zagrebu na temu unaprjeđenja sustava korištenja bioenergije.

Comments are closed.