HRASTOVA STJENICA ŠIRI STRAH U DRVNOJ INDUSTRIJI: Nema dozvoljenog i efikasnog sredstva za njezino suzbijanje

Kohlbach / KBE Bioenergie

Gotovo 4 tisuće kvadratnih kilometara hrvatskih šuma trenutno je zaraženo hrastovom stjenicom. U Hrvatskoj je ovaj štetnik registriran prije šest godina u cijelom spačvanskom bazenu, a smatra se da je donesen kamionskim transportom iz Turske nekoliko godina prije.

Stjenica se vrlo brzo proširila te postala štetnik uroda, prirasta i zdravstvenog stanja spačvanskih šuma. Veliki je problem i što se zbog obilja hrane i manjka prirodnih neprijatelja te odgovarajuće klime širi velikom brzinom. Zbog izostanka uroda žira mogu izostati sječe glavnog prihoda tj. najvrjednijih sortimenata, od čega strahuju predstavnici drvne industrije.

Nadu ne ulijeva ni činjenica što se dosad nije našlo rješenje kako suzbiti stjenicu. S obzirom na zakonska ograničenja Europske unije i FSC certificiranost u šumama kojima gospodare Hrvatske šume, nije moguće koristiti sredstva poznata po učinkovitom suzbijanju ovog štetnika, rekli su iz Ministarstva poljoprivrede: – Trenutno Hrvatske šume ne posjeduju niti jedno učinkovito sredstvo za suzbijanje ovog štetnog organizma, no potpisale su ugovor sa Šumarskim fakultetom s ciljem istraživanja i što hitnijeg pronalaženja aktivne tvari koja će djelovati protiv hrastove mrežaste stjenice.

Inače, hrastove stjenice su aktivne od proljeća, a smatra se kako im je ova godina zbog vremenskih uvjeta bila iznimno pogodna za razmnožavanje. Kolika će šteta time nastati za drvnu industriju čiji je godišnji prihod 13 mlrd. HRK – tek ćemo vidjeti.

Comments are closed.