HITAN SASTANAK AUSTRIJSKIH PILANA I TALIJANSKIH KUPACA: Kako riješiti neplaćanje?

Kriza je prouzročila veliki zastoj u isporukama piljene građe četinjača iz Austrije prema Italiji, a prošli tjedan je održan krizni sastanak, na inicijativu Talijana – krovnog udruženja FederlegnoArredo te uz sudjelovanje austrijskih sektorskih udruga unutar WKO komore. Austrijanci su izrazili punu solidarnost s talijanskim kolegama koji su tražili produženje svih rokova plaćanja za 60 dana.

Bilo je govora i o listi insolventnih tvrtki – tzv.”crnoj listi neplatiša”. Istaknuto je kako uistinu postoji niz situacija između pojedinih dobavljača i kupaca, ali takvi slučajevi trebaju biti priopćeni kreditnim institucijama i osigurateljima, što bi vjerojatno moglo imati neželjene reakcije i posljedice za pojedine kupce.

Austrijanci su zapravo kreirali listu kao popis nesolventnih tvrtki i ističu kako je ona pogrešno nazvana “crna lista”, a na nju su uključene tvrtke koje mjesecima nisu poštovale isplatu isporučenih roba i na njih se već odnose konkretni pravni postupci, odnosno pokrenute su mjere za naplatu duga. Popis se ažurira mjesečno, a odluka o korištenju ovog popisa je uvijek na tvrtkama i one trebaju odlučiti što će i kako poduzimati. Obje asocijacije su izrazile nadu da će zajedničkim djelovanjem prebroditi posljedice krize.

Comments are closed.