HDK I DRUŠTVENE TEME: Promovira se veća zastupljenost i afirmacija žena u poslu i politici

Kohlbach / KBE Bioenergie

Prošli se tjedan u Karlovcu održala konferencija “Stakleni strop – žene u poslovnom okruženju”, a koju su organizirale karlovačka podružnica Hrvatske udruge žena u pravnoj profesiji i Poslovna knjižnica – Gradska knjižnica Ivan Goran Kovačić u Karlovcu.

Na  panelima pod nazivom “Izazovi i predrasude u poslovnom svijetu” te “Balans privatnog i poslovnog u svakodnevici“ sudjelovali su etablirani stručnjaci uz glavnu organizatoricu Marinu Jarnjević, ujedno i pročelnicu u Karlovačkoj županiji. Jedan od panelista je bio i Marijan Kavran, direktor Hrvatskog drvnog klastera. Iako su trendovi porasta prava žena pozitivni, a paralelno raste i samosvijest mlađih naraštaja žena, još je puno posla na dostizanju potpune društvene jednakosti žena i muškaraca, složili su se sudionici rasprave.

Hrvatsko društvo se prilagođava dinamičnom razvoju 21. stoljeća, a ulazak u EU povećao je izglede za brže ispravljanje društvenih nepravdi te predrasuda o ulozi žena –  rekao je Kavran te nadodao da unutar EU-a žene igraju ključnu (ili sve važniju) ulogu. – U Hrvatskoj, pa tako i u na šumi baziranom sektoru ima sve više uspješnijih žena koje na mnogim razinama pokazuju bolje rezultate i više ambicije od muškaraca, što bi društvo trebalo ohrabrivati i poticati raznim avangardnim politikama te time odgajati nove generacije žena koje se neće ustručavati preuzeti bilo kakvu odgovornost, poziciju ili društvenu ulogu – zaključio je direktor HDK-a, uz napomenu kako u šumarstvu i preradi drva žene već dugi niz godina preuzimaju vođenje važnih poslova, posebno u obiteljskim tvrtkama, ali prostora za poboljšanja ima još u mnogim područjima.

Comments are closed.