GIMNAZIJALCI SPAŠAVAJU TUROPOLJSKI LUG: Sadit će hrast i postaviti senzore za rano otkrivanje požara

Kohlbach / KBE Bioenergie

Učenici Gimnazije Velika Gorica osmislili su program pod nazivom „Sačuvajmo hrvatske šume“ kojim su se prijavili na natječaj „Učeničke akcije protiv klimatskih promjena“. Sam natječaj ima za cilj podržati škole u snažnijem društvenom i javnom djelovanju tijekom predsjedanja Hrvatske Vijećem EU od 01. siječnja do 30. lipnja 2020. vezano uz izazov klimatskih promjena.

Naša ekološka akcija za spas šume omogućit će našim učenicima i nastavnicima sadnju 100 sadnica hrasta lužnjaka u šume Turopoljskog luga te postavljanje 5 pametnih senzora za rano otkrivanje požara u šumi na najrizičnijem području ove prapovijesne šume u srcu Turopolja – poručili su iz škole. Za aktivnosti ovog programa gimnazijalci su dobili 10.000 KN, a na projektu su, osim učenika, radile i profesorica informatike, pedagoginja i ravnateljica škole.

Inače, Turopoljski Lug ostatak je čuvene šume koja je nekoć dosezala sve do područja današnje Velike Gorice, a ujedno je i riznica mnogobrojnih zaštićenih i ugroženih vrsta kao što su crna roda, jastreb, orao kliktavac i lisice.

Comments are closed.