FINSKA ŽELI AUTONOMIJU NAD ŠUMARSTVOM: Ne slažu se s EU

Šumarstvo treba i dalje ostati u nacionalnoj nadležnosti – poruka je koju je Finska jasno poslala Europskoj uniji i tako se usprotivila naporima EU da šumarstvo i korištenje zemljišta postanu zajednička pitanja. Podsjetimo, EU smatra da su ta dva sektora najvažnija za europsku klimatsku politiku jer uključuju uporabu tla, drveća, biljaka, biomase i drvne građe.

Međutim, Finci se s time ne slažu. – Posebno je važno da šumarska politika i dalje bude pitanje nacionalnog odlučivanja, budući da ovaj sektor ima veliki utjecaj na državnu ekonomiju – rekli su iz finskog odbora za poljoprivredu i šumarstvo. Inače, Finska je u samom vrhu EU po odnosu šuma i površine pa je tako čak 71% države pod šumama, a slijede ju Švedska (67%), Slovenija (64%), Estonija (58%) i Latvija (56%).

Tijekom pregovora oko reguliranja korištenja zemljišta i šuma u EU-u, i druge zemlje, poput Francuske, Švedske i Austrije, također su pokušavale oslabiti prijedlog EU-a. Međutim, samo je Finska lobirala i dobila „dodatnu“ fleksibilnost u upravljanju svojim emisijama – ali isključivo pod kategorijom upravljanog šumskog zemljišta. Međutim, finski odbor za poljoprivredu i šumarstvo smatra da nedavne izmjene ove uredbe “još uvijek ostavljaju previše prostora za stvarnu fleksibilnost u rukama Komisije”.

Osim što se protivi propisima EU o korištenju zemljišta i šumarstvu, Finska se također ne slaže s Uredbom o klimatskoj akciji (CAR) kojom se utvrđuju obveze smanjenja emisija za sve države članice EU-a – koje utječu na sektore poput poljoprivrede, grijanja zgrada ili gospodarenja otpadom. Prema posljednjem prijedlogu, Finska mora do 2030. smanjiti emisije za najmanje 39 posto u odnosu na 2005. godinu.

Međutim, finski odbori za poljoprivredu i šumarstvo, gospodarstvo i okoliš smatraju da je ovaj plan “previše ambiciozan” te da ga Finska ne može prihvatiti.

Comments are closed.