EU SE MORA OKRENUTI ZELENIM ALTERNATIVAMA: Gradnja drvom može značajno smanjiti emisije CO2!

Kohlbach / KBE Bioenergie

Europska na šumi bazirana bioekonomija ima ključnu ulogu u postizanju dugoročnih ciljeva Europskog zelenog plana, a koji obuhvaćaju klimatsku neutralnost, kružnu bioekonomiju, učinkovitost resursa, gospodarski rast i stvaranje novih radnih mjesta. U tom kontekstu sve se više spominje gradnja drvom koja ima veliki potencijal, a mogla bi značajno ublažiti negativne posljedice koje trenutačno proizlaze iz građevinskog sektora.

Primjerice, građevina s jednom tonom drva dovodi do prosječnog smanjenja emisija ugljikovog dioksida za čak 2,1 tonu tijekom cijelog životnog ciklusa proizvoda (uključujući uporabu i odlaganje) u odnosu na građevinu s jednom tonom betona, navodi se u Strategiji bioekonomije EU-a iz 2018. godine.

Isto tako, procjenjuje se da bi gradnja drvom mogla pohraniti između 10 milijuna i 700 milijuna tona CO2 godišnje na globalnoj razini, a istovremeno bi smanjila emisije uslijed proizvodnje materijala poput čelika i betona.

Važan je podatak i kako bioekonomija donosi radna mjesta i rast gospodarstva – naime, čak 180.000 tvrtki u EU pripada drvnoj industriji, a zapošljavaju više od milijun radnika. S druge strane, šumarski sektor u cjelini broji više od 420.000 poduzeća te zapošljava preko 3,5 milijuna radnika i čini 3 posto europskog BDP-a.

Comments are closed.