Ekskluzivno iz Opatije: ministar Tolušić od subote zabranjuje izvoz hrastovih trupaca!

Danas je u Opatiji započela 14. Drvno-tehnološka konferencija, veliki godišnji skup drvno-prerađivačke industrije Hrvatske i regije JIE.

Hrvatska u svijetu nije poznata kao proizvođač namještaja nego kao izvor vrijedne i jeftine sirovine, rekao je izaslanik predsjednika Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić na otvaranju konferencije te najavio aktivne mjere za poticanje finalizacije i povećanja dodane vrijednosti proizvoda. Od subote je na snazi odredba zabrane izvoza hrastovih trupaca u naredne dvije godine, kako bi se otklonile sve moguće fito-sanitarna i zdravstvena ograničenja, rekao je Tolušić u svom uvodnom govoru pred više od 300 okupljenih sudionika. U proteklih 7 mjeseci od preuzimanja resora napravljeno je puno, od promjene uprave Hrvatskih šuma i uspostave dobre komunikacije s novim vodstvom, do potpisivanja pisma razumijevanja s drvno-prerađivačkim sektorom, u kojem smo prihvatili sve uvjete industrije. Veliki je pritisak na sirovinu, što je razumljivo, ali cilj nam je maksimalno urediti sustav raspodjele drvne mase. Stvari ćemo posložiti kako treba ili nikako, zaključio je Tolušić.

Ovim skupom šaljemo poruku na međunarodnu scenu o tome tko smo i koliko vrijedimo, a to je jako puno, izjavio je predsjednik sektorskog udruženja pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, Daniel Smiljanić, koji je na spomenutoj funkciji tek 6 mjeseci. Cilj nam je snažnije povezati sektor i šumarstvo uz podršku nadležnog Ministarstva i intenzivno odgovarati na razvojne izazove, rekao je Smiljanić te istaknuo kako je na razini zemalja JIE Hrvatska ostvarila uvjerljivu poziciju sektorskog lidera u preradi drva kao pokretač mnogih inovativnih politika, strategija i poticajnih mjera.

Važnost drvno-prerađivačke industrije za nacionalno gospodarstvo kroz ostvarenih 3,6 % BDP-a i 9,3 mlrd. KN deviznih prihoda, prepoznao je gotovo cijeli državni vrh. Ovogodišnji pokrovitelji su Ured Predsjednice RH, Hrvatski sabor, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja te ured rektora Sveučilišta u Zagrebu, dok je Ministarstvo poljoprivrede suorganizator.

Skup su pozdravili i Domagoj Hajduković, potpredsjednik Odbora za poljoprivredu Hrvatskoga sabora te državni tajnik Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta Mario Antonić.

Sudionicima će se kao key-note govornik u 17.00 obratiti i ministar rada i socijalne skrbi Tomislav Ćorić koji će prisutne izvijestiti o aktivnostima Ministarstva oko korištenja sredstava iz Europskog socijalnog fonda, posebice oko mogućnosti za financiranje prekvalifikacija poticanja zapošljavanja.

Partnerski odnos prema industriji pokazale su i Hrvatske šume, čija delegacija na čelu s predsjednikom Uprave, Krunoslavom Jakupčićem, i komercijalnim sektorom, sudjeluje u radu konferencije. Postoje problemi kod nas kao glavnog dobavljača, ali intenzivno radimo na njihovom rješavanju, rekao je Jakupčić te najavio transparentniju, pošteniju i jednostavniju kupoprodaju. Cijena sirovine je ispod tržišne, ali možemo ju korigirati jedino u konsenzusu svih dionika – tvrtki, ministarstva i Hrvatskih šuma, izjavio je Jakupčić te zaključio da: “Svi želimo isto, da drvo, naše zlato, sa što većom dodanom vrijednosti postane ključno konkurentsko oružje u teškoj tržišnoj utakmici.”

Na konferenciji je upravo potpisano i Pismo razumijevanja za prostorno drvo između Hrvatskih šuma d.o.o. i HGK Udruženja drvno-prerađivačke industrije. Pismo bi trebalo razriješiti veliki pritisak na ovu vrstu sirovine, a definirat će se i način izvještavanja, koeficijente kontrole u svim područjima biomase, uključujući sirovinu za pelet i druge sortimente, gdje se koristi prostorno drvo.

“Hrvatske šume ovim se pismom obvezuju isporučiti sirovinu kupcima prostornog drva, a to su kogeneracijska postrojenja, proizvođači peleta, briketa i prostornog drva.”
Krunoslav Jakupčić, Hrvatske šume, predsjednik uprave

“Zahvalio bih upravi HŠ koji su bili vrlo razumni i suradljivi te smo u startu dogovorili obostrani interes – količine za proizvođače i veće prihode za Hrvatske šume.” Daniel Smiljanić, HGK Udruženje drvno-prerađivačke industrije, predsjednik

I ove godine bilježi se veliko zanimanje sudionika iz inozemstva, posebno iz zemalja EU (Italija, Njemačka, Austrija, Mađarska). Teme konkurentnosti sektora su vrlo aktualne na EU razini, posebice u kontekstu 4. industrijske revolucije u kojoj značajnu ulogu trebaju imati roboti, primjena novih materijala i smart tehnoloških rješenja.

Tijekom dva dana u radu konferencije sudjelovat će preko 350 prijavljenih osoba, a u strukturi prevladavaju vodeći drvoprerađivači, odnosno namještajci, proizvođači prozora, vrata, peleta, kogeneracije, parketari, kao i male i velike pilane.

Comments are closed.