EIB NE FINANCIRA PROJEKTE FOSILNIH GORIVA: Je li bioenergija energetsko rješenje?

Europska investicijska banka (EIB) od kraja 2021. godine zaustavit će financiranje projekata vezanih uz fosilna goriva. Nova kreditna politika banke fokusirana je na borbu protiv klimatskih promjena pa će EIB ubuduće financirati samo one projekte koji će dokazano emitirati manje od 250 grama ugljičnog dioksida pri proizvodnji jednog kilovatsata energije čime će direktno biti zakinute tradicionalne plinske elektrane.

– Klima je glavno pitanje na političkom planu našeg vremena. Znanstvenici procjenjuju da se trenutno krećemo prema povećanju temperature od 3 do 4⁰C do kraja stoljeća. Ako se to dogodi, veliki dijelovi našeg planeta neće biti nastanjivi što će imati katastrofalne posljedice za ljude širom svijeta – rekao je predsjednik Europske investicijske banke, Werner Hoyer, te dodao kako Europska banka ovime pokreće ambiciozniju strategiju ulaganja u klimu od bilo koje javne financijske institucije.

Nova politika EIB-a za energetsko kreditiranje ističe pet ključnih načela koja će činiti temelj njenog budućeg angažmana u energetskom sektoru: davanje prioriteta energetskoj učinkovitosti u skladu s Direktivom o energetskoj učinkovitosti EU; dekarbonizacija energije povećanjem potpore tehnologiji s niskim ili nuklearnim udjelom; povećanje financiranja decentralizirane proizvodnje energije, inovativnog skladištenja energije i e-mobilnosti; osiguravanje investicija za nove izvore energije kao što su vjetar i sunce te jačanje prekograničnih veza; povećanje utjecaja ulaganja za potporu energetskoj transformaciji izvan EU.

Comments are closed.