DALJNJI RAST TRŽIŠTA PELETA DO 2025: Azija troši sve više, a UK povećala potrošnju za 11%

Kohlbach / KBE Bioenergie

Povećana potražnja za obnovljivom energijom u europskim zemljama bit će glavni pokretač povećane prodaje na tržištu drvnih peleta do 2025., a inicijative Europske komisije prema postizanju niske emisije ugljika potaknut će još veću potražnju. U Velikoj Britaniji su u 2018. biogoriva ostvarila drugi najveći udio, s povećanjem od 11% u odnosu na 2017. godinu. Sve veća globalna zabrinutost uslijed klimatskih promjena i negativnog utjecaja CO2, zajedno sa sve većom globalnom usredotočenošću na obnovljivu energiju, povećati će potrošnju peleta i biomase u nerednom desetljeću, smatraju analitičari.

Predviđa se i snažan rast izvoza američkih peleta u Aziju, odnosno u Japan, o čemu govori i nedavno USDA izvješće koje zapravo donosi informaciju kako se japansko tržište drvnih peleta vrlo brzo širi. Potrošnja biomase u japanskom elektroenergetskom sektoru potaknuta je plaćanjem poticaja za obnovljive izvore energije (poznatih kao feed-in tarife), a premije se isplaćuju u razdoblju od 10 do 20 godina, s time da se različite stope primjenjuju obzirom na porijeklo drvne biomase, tako je u fokusu biomasa nastala od prorjeđivanja domaćih šuma i općenito domaće drvo, a poticaje uživaju i projekti koji koriste uvozne pelete, ostatke iz pilana, ali i školjke palminog sjemena te ostale poljoprivredne ostatke.

Japan je uvezao 1,44 mil. tona drvnih peleta u 2019. godini, što je porast od 36% u odnosu na 2018. (uvoz od 1,06 mil. tona), dok je u odnosu na uvezenih 506.000 tona u 2017. zaista ostvaren značajan rast. Kanada je trenutno glavni japanski dobavljač drvenih peleta, dok je domaća proizvodnja dosegla 135.000 tona u 2019. godini, iako domaća proizvodnja sporo raste (131.000 tona u 2018. i 127.000 tona u 2017.)

Prema američkom izvješću, elektrane na biomasu u Japanu traže pouzdane i dugoročne zalihe biomase, pa se kao rezultat takve politike očekuje kako će se izvoz drvnih peleta u Japan u skoroj budućnosti znatno povećati, odnosno u izvještaju se procjenjuje kako će SAD početi ozbiljnije sudjelovati na ovom tržištu te kako će američki izvoz drvenih peleta u Japan do 2025. premašiti 3 mil. tona godišnje. Južna Koreja se također nameće kako važno potencijalno tržište peleta u azijsko-pacifičkoj regiji jer namjerava koristiti biomasu za industrijsko grijanje u elektranama srednjih i velikih razmjera, a ista država je već sada vodeći uvoznik energenata zbog nedostatka domaćih sirovina te zbog povećane potrošnje energije.

Comments are closed.