CLT – KRIŽNO LAMINIRANO DRVO JE OTPORNO NA VATRU 2 SATA: Koristilo se i za olimpijski stadion OI 2020 u Japanu

CLT predstavlja važnu tehnološku inovaciju koja je znatno unaprijedila gradnju i približila drvo i njegove prednosti najzahtjevnijim korisnicima. Izrađeno je od više slojeva osušenih drvenih ploča poredanih u naizmjeničnom smjeru pod kutovima od 90 stupnjeva, a iste se zatim lijepe i prešaju kako bi se u konačnici oblikovale vrlo postojane ploče te čvrste grede. Nedavno istraživanje je pokazalo kako je CLT konstrukcija debljine 18 cm otporna na vatru čak dva sata, čime se CLT afirmira kao veoma siguran i učinkovit način gradnje.

Visoka čvrstoća, dimenzijska stabilnost i fleksibilnost materijala objašnjavaju njegovu učestalu upotrebu u visokogradnji, posebno kod sve viših stambenih i poslovnih zgrada. Primjer toga je započeta gradnja hotelskog i uredskog tornja u Beču tokom prošle godine koji će imati 24 kata te će biti u visokom postotku, čak 76%, izrađen od drva.

Globalno tržište CLT-a u 2019. godini procijenjeno je na 773 mil. USD, a očekuje se da će do 2025. narasti na 1,6 mlrd. USD. Proizvodnja CLT-a u cijelom svijetu procjenjuje se na 1,44 mil. m3 tijekom 2019. godine, dok se ove godine očekuje porast svjetske proizvodnje na razinu između 2 i 2,5 mil. m3.

Gradnja pomoću CLT-a je sve popularnija u cijelom svijetu, posebice postaje važna za mnoge arhitekte u SAD-u. Međutim, podaci od uvozu pokazuju kako je uvoz u SAD 2018. iznosio simboličnih 20.000 m3 , što je neusporedivo s Japanom koji je zbog protupotresnih standarda i tradicionalne gradnje drvom uvezao skoro milijun kubika, točnije 918.000 m3.

Comments are closed.