BREME VRIJEDNE IMOVINE: Hrvatske šume preko suda do svojih 20 turističkih objekata

Kohlbach / KBE Bioenergie

Poslovanje javnih poduzeća je redovito pod povećalom javnosti te je uobičajeno opterećeno skandalima. Hrvatske šume nisu iznimka, jer upravljaju vrijednom imovinom, a političke promjene i fluktuacija menadžmenta odražavaju se i pristupu upravljanja tom imovinom.

Nakon poznate afere BONUSI s tadašnjom upravom Hrvatskih šuma, sada se pojavila nova situacija s turističkim objektima i apartmanima Hrvatskih šuma, koje je prije pet godina u zakup tvrtki Krula dala stara uprava HŠ na čelu s Ivanom Pavelićem.

Čini se kako će cijeli posao završiti na sudu, jer sadašnja Uprava HŠ smatra kako je cijeli posao štetan, odnosno kako su zakupnine objekta podcijenjene, i to višestruko. Naime, HŠ su 136 apartmana u 20 turističkih objekata od Savudrije do Dubrovnika, lugarnicu, restoran i dva prenoćišta s ukupno više od 500 kreveta tvrtki Kruli iznajmile za 18.026 EUR ili 137.600 KN mjesečne zakupnine, odnosno svega 8,50 KN po ležaju dnevno.

Posebno je kontroverzno što su se HŠ tada obvezale na investicijsko održavanje svih iznajmljenih objekata, za svih 15 godina na koliko je sklopljen zakup. Nakon što je zaključeno kako je ugovor štetan za HŠ, najmoprimcu tvrtki Kruli je u ožujku 2018. otkazan ugovor, no tvrtka je i dalje u posjedu objekata i ovoga ljeta iznajmljuje sporne apartmane. Razlika je jedino u tome, što najmoprimac tvrtka Krula Hrvatskim šumama više ne plaća najam.

Comments are closed.