BOLJI UROD HRASTA LUŽNJAKA: Dobre vijesti iz UŠP Vinkovci

Kohlbach / KBE Bioenergie

Hrvatske šume objavile su kako je prema podacima za 2019. godinu urod hrasta lužnjaka bio znatno bolji u odnosu na nekoliko proteklih godina. Nakon tri „sušne“ godine, usprkos štetnom djelovanju hrastove mrežaste stjenice, hrast je vrlo dobro urodio i na području UŠP Vinkovci.

Isto tako, iz HŠ su obavijestili kako se prošle godine u registriranim šumskim sjemenskim objektima Hrvatskih šuma sakupilo više od 1,88 mil. kg sjemenskog materijala, a ponajviše žira hrasta, ali i rjeđih vrsta poput crnog oraha (6,5 t) i topole i vrbe (283.000 reznica).

Šume se u Hrvatskoj uglavnom obnavljaju prirodnom obnovom, što je složena tehnologija, ali je hrvatski šumari uspješno provode. No uvijek ima dijelova gdje nema dobre prirodne naplodnje i gdje prirodi treba pomoći. Dio sakupljenog sjemenskog materijala posijat će se direktno u sastojinu, a dio će se iskoristiti u rasadnicima Hrvatskih šuma za proizvodnju sadnica. One će se također koristiti za popunjavanja kod obnove ili pri konverziji sastojina alohtonih vrsta u autohtone – poručili su iz Hrvatskih šuma.

Comments are closed.