BLAGI RAST POTROŠNJE PARKETA U EU: Nazire se umjereno povećanje u Njemačkoj

Kohlbach / KBE Bioenergie

Europska federacija proizvođača parketa (FEP) sa sjedištem u Bruxellesu procjenjuje blagi porast potrošnje parketa, a na temelju informacija dobivenih od tvrtki članica i nacionalnih udruga na nedavnom sastanku Odbora FEP-a, održanom sredinom mjeseca tijekom sajma DOMOTEX u Hannoveru.

Ističe se kako je ova procjena zasad ipak preliminarna te je rezultat niza stručnih razmatranja i sektorskih analiza. Na godišnjoj generalnoj skupštini koja će se održati 11. i 12. lipnja u njemačkom Hamburgu iznijet će se konačne brojke, no FEP uočava kako je nakon 2018. godine koju je karakterizirao umjereni pad, ipak došlo do oporavka europskog tržišta tijekom 2019.

Kao i obično, rezultati variraju od zemlje do zemlje, no stabilnost njemačkog tržišta ohrabruje mnoge izvoznike parketa koji bilježe i umjereno povećanje potrošnje. Njemačka je ujedno najveće europsko tržište parketa. Potrošnja parketa se istovremeno poboljšala u Austriji, Francuskoj, Poljskoj i Španjolskoj.

Međutim, ta se lijepa pozitivna kretanja moraju uravnotežiti s velikim oscilacijama i padovima prodaje koji su zabilježeni na talijanskom, švedskom i švicarskom tržištu, kao i na dijelu nordijskog prodajnog klastera (Danska, Finska i Norveška). Što se tiče glavne konkurencije, uočava se sve veće prisustvo proizvoda s imitacijom drvenog izgleda, posebno u segmentu luksuznih vinilnih pločica (LVT).

Comments are closed.