BLAGI OPORAVAK DRVNE INDUSTRIJE: Ministrica Vučković naglasila razvojne potencijale i najavila nastavak podrške oko kredita za likvidnost

U srijedu 13.05.2020. s početkom u 9,00 sati na platformi ZOOM održan je šesti webinar drvoprerađivačkog sektora na kojemu su sudjelovali predstavnici drvne industrije, Hrvatskih šuma i Ministarstva poljoprivrede, kao i predstavnici inozemnih strukovnih asocijacija.

 

OCJENA STANJA – SAŽETAK

 

U odnosu na travanj nastavio se trend blagog jačanja komercijalnih aktivnosti, prije svega komunikacije s inozemnim kupcima koji su započeli svoje proizvodne i trgovačke aktivnosti, iako izostaju veće i ozbiljnije narudžbe. Nastavlja se i pritisak kupaca prema smanjenju cijena u svim pod-sektorima, a posebno u dijelu prodaje primarnih proizvoda, gdje su često dampinške cijene uvjet za nastavak poslovanja. Svi komercijalni pomaci na tržištu su dobrodošli, međutim, objektivni pad proizvodnje sada se kreće na prosječnoj razini od oko 50%, dok se kod nekih proizvodnih subjekata pad u prihodima kreće u rasponu od 30 do 80%. Već se više od mjesec dana intenzivno komunicira prema nadležnim institucijama i prema široj javnosti, budući da postoje vrlo loše naznake za poslovanje drvoprerađivača u 3. i 4. kvartalu, a proizvodnja namještaja je posebno ugrožena. Neizvjesnost dominira u svim segmentima prodaje i tržišnog djelovanja, stoga tvrtke teško mogu planirati sirovinske, kadrovske i tehničke aspekte proizvodnje, posebice planiranje priljeva i osiguravanja potrebnih financijskih sredstava.

Najveći problem se odnosi na kronični nedostatak likvidnih sredstava, budući da su tvrtke do sada koristile ili vlastite rezerve ili vladine potpore za podmirenje obveza u ožujku i travnju. Posebice su ugrožene velike tvrtke s visokim radno intenzivnim učešćem, stoga je od presudne važnosti odobravanje kreditne linije u Hrvatskoj banci za obnovu i razvitak (HBOR), dok se danas s velikom zabrinutošću primila informacija kako je HAMAG BICRO obustavio primanje zahtjeva za odobravanje kredita za male i srednje poduzetnike.

 

KEY NOTE SUDIONICI

 

mr. sc. Marija Vučković, Ministarstvo poljoprivrede, ministrica: Vlada je donijela horizontalne mjere koje vrijede za sve resore, pa tako i za drvoprerađivačku industriju koja je poprilično pogođena u ovim poremećajima uzrokovanim pandemijom koronavirusa. Isto tako, želim jasno naglasiti kako se upravo za poljoprivredu, ribarstvo i drvoprerađivačku industriju trenutačno radi na pronalasku dodatne podrške i na novim izvorima financiranja, uz navedene horizontalne mjere Vlade. Voljeli bismo vidjeti kako i ovaj sektor to primjećuje, jer uprave u Ministarstvu odrađuju veliki posao. Što se tiče kreditne linije za likvidnost velikih subjekata – navedeno je u postupku realizacije s HBOR-om. Treba istaknuti kako se radi o povećanim de minimis potporama u visini od 800.000 EUR, sukladno tumačenju Ministarstva financija. Učinili smo sve što je potrebno u cilju pronalaska dodatnih sredstva za male i srednje subjekte iz sektora, stoga ćemo nastaviti sa subvencijama sektoru na način da se u Programu ruralnog razvoja unutar mjere 8 predvidjelo dodatna sredstva za drvnu industriju i već su pristigla 54 zahtjeva.

Krunoslav Jakupčić, Hrvatske šume, predsjednik Uprave: Hrvatske šume su otvorene za stalnu komunikaciju s drvoprerađivačima, unaprjeđujemo operativnu suradnju, ali i kompletiramo stalne spoznaje o tržišnim kretanjima. Trenutačno imamo oko 600.000 m3 zaliha, a prije samo dva mjeseca imali smo ogromnu zalihu od 1.000.000 m3. Veseli nas čuti ove vijesti o djelomičnom otvaranju prodajnih kanala i navedeno nam je signal da krenemo s vlastitom proizvodnjom te s outsourcing radovima. Isto tako, još jednom napominjem kako smo mi 24 sata dnevno na raspolaganju svojim kupcima, posebice u vrijeme trenutne krize.

Davor Zec, CROBIOM, predsjednik: Nadam se kako će se uspjeti realizirati ova kreditna linija preko HBOR-a jer nam je u ovom trenutku iznimno potrebna. Što se tiče stanja na tržištu peleta, mogu potvrditi kako se osjete pomaci, a mi priželjkujemo da će se tržište do kraja srpnja ili početka rujna više-manje vratiti u normalno stanje. Isto tako, mi u CROBIOM-u pripremamo jedan program zamjene fosilnih goriva zelenim rješenjima u javnim objektima, a koji bi se mogao realizirati u narednim godinama. Osim brige za okoliš, to bi osiguralo i kontinuirani plasman peleta na domaće tržište i ne bismo toliko ovisili o inozemnim kupcima. Istovremeno, ni RH ne bi toliko ovisila o uvozu fosilnih goriva.

Daniel Smiljanić, Udruženje drvno-prerađivačke industrije pri HGK, predsjednik: Proteklih tjedana smo intenzivno komunicirali s Ministarstvom poljoprivrede i treba ponoviti kako je odrađen dobar posao, posebno oko naknade za OKFŠ. Podrška Vlade i Ministarstva je bila dobrodošla, no sada sektoru trebaju sredstva za likvidnost. Tržište parketa se lagano pokreće. To se prije svega odnosi tržišta Njemačke, Austrije i Švicarske, a ima pomaka i na tržištima Italije i Francuske. Smatram da će se situacija normalizirati kroz naredna dva-tri mjeseca.

Josip Faletar, Spačva, predsjednik Uprave: Već neko vrijeme čekamo kredit za likvidnost, nadam se da će to biti vrlo brzo riješeno jer nam o tome ovisi planiranje i organizacija poslovanja. Što se tiče Spačve, u ožujku nam je promet bio manji za 25 posto, a u travnju za čak 50 posto, ali vidimo znakove oporavka. Talijani i Francuzi su počeli raditi pa očekujemo da će se situacija uskoro normalizirati.

Miladin Marković, DI Klana d.d., predsjednik UpraveKrizom je pogođena cijela drvna industrija, a posebno veliki drvoprerađivački subjekti koji se bave proizvodnjom namještaja. Kriza je tijekom 2008. godine ostavila posljedice na radu mnogih proizvođača namještaja i oporavak neće biti jednostavan niti će se dogoditi u kratkom roku. Inzistiramo na brzom rješavanju kredita za likvidnost jer o tome ovisi niz naših poslovnih aktivnosti. Skrećem pozornost na probleme oko oslobađanja plaćanja naknade za OIE, a vezano uz nedavno e-savjetovanje. Drvna industrija je veliki potrošač električne energije i ne bi smjela biti diskriminirana, već bi se na nju trebala odnositi neka pozitivna izuzeća od plaćanja naknada.

Miroslav Šarić, Spin Valis, predsjednik Uprave: Zadržali smo sve zaposlene i normalno radimo cijelo vrijeme krize. Više-manje proizvodimo za skladište, ali sada uočavamo znakove ponovnog pokretanja tržišta. Nadamo se kako će već idući mjesec krenuti bolja prodaja namještaja.

Marina Popijač, PP Medvednica, ravnateljica: S obzirom na veliku štetu nastalu nedavnim potresom, mi kao PP Medvednica izdajemo uvjete za gradnju, odnosno obnovu objekata na našem prostoru. Smatramo kako je primjereno da se ove kuće i drugi objekti koji su jako oštećeni u potresu obnavljaju drvnim materijalima. Treba pronaći institucionalni model kako bi se pomoglo ljudima čija je imovina stradala, a kada bi se sustavno koristili drvni proizvodi na zaštićenim i brdsko-planinskim područjima u RH ostvarile bi se velike koristi za drvnu industriju i šumarstvo.

 

ZAKLJUČAK:

 

– Ministarstvo poljoprivrede će intenzivirati komunikaciju vezano uz kredite za likvidnost kod HBOR-a, a komunikacija sektora bit će usmjerena prema nadležnoj Upravi u Ministarstvu poljoprivrede;

– Maksimalno se podržava komunikacija prema drugim državnim tijelima uz podršku resornog ministarstva, vezano uz potrebu artikuliranja goruće problematike, posebno oko niza energetskih pitanja u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike;

– Do 23.05. održat će se sastanak sektorskih udruga u Ministarstvu poljoprivrede

 

Sljedeći webinar će se održati 20.05.2020. s početkom u 9,00 sati. Link za sastanak: https://us02web.zoom.us/j/85886732620?pwd=WkRUNVhvZnYwMEJLbll0ZkdSdXN1Zz09

 

Meeting ID: 858 8673 2620

Password: 103627

 

 

Comments are closed.