BIOENERGY EUROPE OBJAVIO STATISTIČKI IZVJEŠTAJ: Pelet je rješenje za dekarbonizaciju Europe

Objavljeno je šesto poglavlje statističkog izvještaja za 2019. godinu s naglaskom na pelet. Istaknute su tri najvažnije poruke, a to su: prepoznavanje prednosti peleta za proizvodnju električne i toplinske energije; dekarbonizacija sektora grijanja i hlađenja kao prioritet za EU, nacionalne i lokalne vlasti te uspostavljanje pravednih tržišnih uvjeta postupnim ukidanjem subvencija na fosilna goriva i uvođenjem tržišnih poticaja kojima se nagrađuju rješenja u skladu s klimom.

Kako će zemlje članice EU-a morati sve više dekarbonizirati goriva, pelet se nameće kao rješenje za postizanje dugoročnih klimatskih ciljeva. Pelet je siguran način osiguravanja topline i električne energije jer se, za razliku od promjenjivih obnovljivih rješenja, ne oslanja na solarnu energiju ili vjetar pa samim time ne ovisi o vremenskim prilikama.

Mimo toga, studije pokazuju kako se unutar EU proizvodi 17 mil. tona peleta što je porast od 10% u odnosu na 2017. godinu zbog čega je posljedično došlo do stvaranja novih postrojenja te otvaranja lokalnih radnih mjesta, posebno u ruralnim područjima. Grijanje u stambenom sektoru odgovorno je za 23% ukupne  potrošnje energije u EU.

Kako je toplina dobivena iz peleta vrlo održivo, učinkovito, ugodno i sigurno rješenje za kućanstva i komercijalne namjene, pelet omogućava isplativu dekarbonizaciju europskog grijanja. Povrh toga, peleti su u većini zemalja jeftiniji od fosilnih alternativa što ih dugoročno čini savršenim saveznikom u rješavanju energetskog siromaštva.

Sigurno je da će ovi podaci morati biti validirani razvojem strategije za obustavu fosilnih goriva te uvođenjem poticaja i subvencija koji potiču prelazak na izvore kao što je pelet.

Comments are closed.