ALARMANTNE STATISTIKE: Drvna industrija povećala zalihe za +22 posto!

Kohlbach / KBE Bioenergie

Krajem prošlog tjedna objavljeni su podaci Državnog zavoda za statistiku koji potvrđuju daljnju stagnaciju u preradi drva (C16), budući da je u 12. mjesecu 2019. zabilježen pad industrijske proizvodnje od 5,9%, dok je industrija namještaja (C31) zabilježila rast proizvodnje od 3,4%. Ovi mjesečni indeksi potvrđuju sličan godišnji trend od -1,8% u preradi drva te rast od čak +8,8% kod namještaja.

Izvorni indeksi su još nešto povoljniji, iako su zalihe gotovih proizvoda u 12. mjesecu 2019. bile kod prerade drva veće za čak +22,9% u odnosu na isto razdoblje prije godinu dana, dok je industrija namještaja povećala zalihe tek za +0,8%.

Zaposlenih osoba u sektoru C31  je bilo 6,2% manje, dok je prerada drva zadržala istu razinu radnika (+0,8%), ali zbog manjeg obima proizvodnje njezin indeks proizvodnosti rada iznosi 97,4, dok je stabilniji i tržišno konjunkturniji sektor proizvodnje namještaja zabilježio indeks proizvodnosti rada 116,0.

Rast zaliha u preradi drva sugerira smanjenje narudžbi i gomilanje gotovih roba u skladištu, iako većina hrvatskih izvoznika operira na pouzdanim tržištima unutar EU, dok se najveća razina nestabilnosti uočava na tržištu Egipta i zemalja Magreba.

Statistički podaci iz grane C16 se odnose i na proizvodnju parketa, prozora i vrata, a ne samo na piljenu građu kao što sugeriraju neki analitičari. Stoga je kod trgovaca građom povećanje roba na skladištu daleko veće od ovog istaknutog prosjeka za cijelu granu od 22%.

Comments are closed.