140 MIL. ZA GRADNJU NAJVEĆE SVJETSKE TVORNICE PELETA: Kontroverzno izdavanje okolišne dozvole!

Kohlbach / KBE Bioenergie

U američkoj saveznoj državi Mississippi, državna regulatorna tijela zaštite okoliša jednoglasno su izdala odobrenje za gradnju najveće tvornice drvnih peleta na svijetu. Investitor, tvrtka Enviva namjerava uložiti 140 mil. USD u ovu tvornicu smještenu u mjestu Lucedaleu. Također, planira se izgraditi povezani lučki terminal Pascagoula za dodatnih 60 mil. USD te zaposliti 120, odnosno indirektno preko 300 radnika.

Unatoč pozitivnom stavu guvernera i lokalnih dužnosnika koji vide priliku za nova radna mjesta, ovaj projekt već mjesecima mobilizira civilno društvo i američke stručne asocijacije koje se i dalje protive planovima gradnje i tvrde kako će emisije proizvedene u postrojenju prema novoj okolišnoj dozvoli, i dalje premašivati dozvoljene razine otrovnih tvari koje se ispuštaju u zrak. Yana Kravtsova, potpredsjednica tvrtke ističe kako u Envivi imaju kulturu stalnog poboljšanja i provode periodična ispitivanja prema važećim dozvolama.

Enviva posjeduje već sedam tvornica širom jugoistoka SAD-a i planira izvoziti drveni pelet na europsko i azijsko tržište, uzimajući u obzir rastući trend suspaljivanja peleta s ugljenom, a kako bi se smanjila globalna emisija ugljičnog dioksida, na što posebno pazi EU administracija. Enviva u javnoj debati stalno ponavlja kako drvna sirovina, koju otkupljuju od šumovlasnika pomaže održivosti šumarstva, kako se te površine ne bi pretvarale u poljoprivredne ili industrijske kapacitete.

Međutim, moguće štete po okoliš, deforestacija, te protesti protiv nepotrebnih transportnih troškova i značajne potrošnje energije glavni su argumenti lokalne zajednice, koju podržava i glumac Leonadro di Caprio. Civilni sektor se osjeća izigranim od lokalnih vlasti, koje su po njima zbog kapitala, radnih mjesta i lučkih interesa ”popustile moćnoj industriji”. 

Comments are closed.